Češi milují platební karty. Obchodníci musí rychle reagovat

V loňském roce vybrali lidé ze všech 4299 bankomatů v ČR 654 748 191 000 korun. Průměrná částka, kterou si Češi vybrali z bankomatu, byla 3647 korun, ukazují to statistiky Sdružení pro bankovní karty (SBK).

660
reklama

Domácí držitelé karet i přesto dávají přednost používání karet v obchodech na úkor výběrů hotovosti z bankomatů. Četnost využívání platebních karet při platbách v obchodech proti počtu výběrů z bankomatů byla v roce 2012 vyšší o více než 78 procent. Průměrná částka uhrazená kartou činila 921 korun.

České banky vydaly vloni přes deset milionů platebních karet, přičemž na trhu jednoznačně dominují debetní karty. Češi také přecházejí k čipovým kartám, patří mezi nejaktivnějším z celé Evropské unie.

Obchodníci si také uvědomují oblíbenost placení kartou, zejména u větších částek. Meziročně vzrostl počet obchodních míst akceptující karty o 5,9 procenta a počet internetových obchodů, které umožňují platby přes kartu, vzrostl dokonce o téměř deset procent (9,4 procenta).

U Čechů začíná být oblíbená také služba cash back, kdy si lidé mohou vybrat hotovost přímo v obchodě. Meziročně stoupl počet transakcí o více pětinu. Celkově si lidé vybrali přes 555 milionů korun.

Témata: platební karty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky