Hypoteční trh se otřásá: Úrokové sazby letí nahoru, zájemců ubývá!

Během ledna otočil vývoj na hypotečním trhu v České republice, když úrokové sazby lehce stouply na 3,21 procenta. Po 10 měsících zlevňování tak byly úvěry na bydlení proti předchozímu měsíci zase o něco dražší, informovala ve středu prostřednictvím svého Hypoindexu společnost Fincentrum.

660
reklama

Statistika také ukázala, že v prvním měsíci letošního roku se zákazníci do bank za účelem podepsání nových hypoték zrovna nehrnuli. Počet nově uzavřených hypoték meziměsíčně klesl na 5146 smluv. To představuje nejmenší hodnotu za posledních 18 měsíců.

Ruku v ruce s tím se nedařilo ani celkovému objemu uzavřených hypoték. Klienti bank se během sledovaného období upsali finančním domům k hypotékám za 8,38 miliardy korun.

Světlo do lednové situace na hypotečním trhu se pokouší vnést vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl, který upozornil, že žádná z významných bank na tuzemském trhu své sazby nezvýšila. "Mírná korekce sazeb Fincentrum Hypoindexu v lednu je tak způsobena především změnou podílu objemu mezi bankami, což souvisí s obvyklým lednovým poklesem obchodů, kdy po splnění obchodních cílů nastává krátkodobé uklidnění," tvrdí analytik.

Zároveň je třeba se podívat na celou věc i z optiky bank, které se v prvním měsíci roku do hypotečních akcí příliš nepouštějí a povětšinou si nechávají akce a slevy na jaro, kdy dochází k oživení hypotečního trhu.

Vahami Fincentra Hypoindexu jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Česká spořitelna, ČSOB, Equa bank, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, LBBW Bank, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Témata: banky | hypotéky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky