Další rána pro českou ekonomiku: Chuť Čechů rozjet podnikání je mizivá

Od roku 2009 výrazně klesl čistý přírůstek fyzických osob podnikatelů v ČR, celkově se propadl již o 40 procent. Svoji činnost přitom nejčastěji ukončují lidé po 15 a více letech podnikání, vyplývá to z pondělních statistik společnosti Czech Credit Bureau (CCB).

660
reklama

Proti klesající tendenci Čechů podnikat na vlastní pěst z údajů obchodního rejstříku vyplývá, že vloni vzniklo celkem 23 055 obchodních společností, když na druhé straně stojí 5797 zaniklých. Jejich čistý přírůstek tak činil 17 258. Počet nově vzniklých obchodních společností je tím pádem mezi jednotlivými lety poměrně stabilní.

"Loňský čistý přírůstek počtu obchodních společností je o něco vyšší než v roce 2011, avšak hodnot z let 2009 a 2010 nedosáhl. Prudce stoupá počet společností zanikajících po více než 15 letech existence, tedy firem dlouhodobě zavedených na trhu. Zánik firem s dlouhou historií je důsledkem déletrvající ekonomické stagnace v posledních letech," uvedla vedoucí analytického oddělení CRIF – Czech Credit Bureau, Věra Kameníčková.

Statistika dále odhalila, že téměř polovina vzniklých obchodních společností má sídlo v Praze. Dominanci si však hlavní město udrželo i v žebříčku firem zaniklých. Pražskou adresu vlastnila každá třetí. Naopak nejhůře si z tohoto úhlu pohledu vedly společnosti na Vysočině, ve které na každou zaniklou společnost připadaly pouze dvě vzniklé.

V nejvíce zastoupených oblastech, mimo obchodu a ubytování včetně stravování, se podle údajů CCB sice v roce 2012 počet obchodních společností meziročně zvýšil, ale jejich čistý přírůstek byl většinou nižší než v roce 2011. Nejmenší čistý přírůstek za poslední čtyři roky přitom zaznamenala odvětví zpracovatelský průmysl, stavebnictví, doprava a činnosti spojené s nemovitostmi.

Počet fyzických osob podnikatelů v dopravě klesá již čtvrtým rokem v řadě, a v roce 2012 se meziročně snížil i v odvětví stavebnictví a činností spojených s nemovitostmi. "Čistý přírůstek ve zpracovatelském průmyslu v roce 2012 činil 38 procent hodnoty z roku 2011, a v případě ubytování včetně stravování to bylo pouze 25 procent, což značně ovlivnilo celkový čistý přírůstek fyzických osob podnikatelů," zakončila Věra Kameníčková.

Témata: firmy | podnikatelé

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky