Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fischere a Topolánku, kvůli vám Češi přišli o bilion korun!

Fischere a Topolánku, kvůli vám Češi přišli o bilion korun!

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Za to, že čeští daňoví poplatníci zaplatí za "maléry" se solární energií až bilion korun, může vláda expremiéra Jana Fischera. Uvedl to v nedělní Partii na primě ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

Jde samozřejmě o vysoké výkupní ceny energie z obnovitelných zdrojů. Podle Chalupy není vyloučené ani trestní stíhání některých státních úředníků.

Původně dobrý nápad se solární energií byl podle jeho slov zneužitý.

"Zelená ideologie a náboženství obnovitelných zdrojů sehrály roli u tohoto neefektivního systému. Podepsal se na tom špatný zákon," uvedl. Upozornil na to, že klub ODS v roce 2005 hlasoval ve sněmovně proti tomuto návrhu zákona.

Chalupa dále uvedl, že v dalším období selhala vláda Topolánka a hlavně Fischera, když se neprovedly žádné úpravy.

Vysoké ceny solární energie kritizoval v týdnu i samotný premiér Petr Nečas (ODS).

Minulé vedení Energetického regulačního úřadu zřejmě protizákonně stanovilo neúměrně vysoké výkupní ceny fotovoltaické elektřiny a Česko tak přišlo o desítky miliard korun. Upozornil na to audit. ERÚ dal proto podnět na státní zastupitelství, které by mělo vyšetřit, zda nedošlo ke spáchání trestného činu zneužití úřední osoby.

Témata:  Solární energie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy