NKÚ varuje: Ukládání pokut je zcela neúčinné! O kolik stát přichází?

Ukládání pokut za porušení zákona o účetnictví je neúčinné, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Pokud už finanční úřady sankci uložily, nedařilo se jim ji vymoci.

660
reklama

V letech 2009 až 2011 uložily finanční úřady ve správním řízení 225 pokut v celkové výši 12,6 milionu korun. Do konce dubna loňského roku bylo uhrazeno nebo vymoženo 156 sankcí a z vyměřené částky se podařilo získat jen 6,9 milionu korun, tedy něco málo přes polovinu.

NKÚ současně u rejstříkových soudů kontroloval, jak se vyzývají firmy k doplnění sbírky listin o výroční zprávy a účetní závěrky a zda pokutují neuposlechnutí výzvy.

Rejstříkové soudy totiž vedou sbírku listin, nemají už ale stanovenu povinnost provádět pravidelné kontroly její úplnosti – tedy zda podnikatelské subjekty založily do sbírky listin všechny požadované dokumenty včetně výroční zprávy a účetní závěrky.

Pokud rejstříkový soud zjistí, že některý z dokumentů ve sbírce listin chybí, může příslušný subjekt vyzvat k jeho doplnění. Teprve když vyzvaný subjekt nereaguje, může soud udělit pokutu za neuposlechnutí výzvy. Ani v tomto případě se výběr sankcí nedaří. Ke konci roku 2011 se nedoplatky na pokutách vyšplhaly do výše 11,5 milionu korun, což představuje téměř 60 procent celkového objemu pokut uložených v letech 2009 až 2011.

Povinnost zakládat určené dokumenty do sbírky listin přitom neplní drtivá většina firem. Podle testovací verze softwaru, se kterou momentálně pracuje Generální finanční ředitelství, nezveřejnilo ve sbírce listin účetní závěrku nebo výroční zprávu za rok 2008 celkem 70 procent podnikatelských subjektů, za rok 2009 pak 73 procent a za rok 2010 už 81 procent subjektů.

Témata: NKÚ

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky