Facebookem se šíří nebezpečný virus. Antivirové programy jsou bezradné

Uživatelé sociální sítě Facebook, buďte ve střehu. Váš počítač může ohrozit nebezpečný virus.

reklama

Virus na první pohled vypadá velmi důvěryhodně. Napadá ale soukromý chat. Tváří se, že vám někdo z přátel poslal odkaz na soubor vydávající se za spořič obrazovky, informuje portál zive.sk.

Kromě hypertextového odkazu se ve zprávě nachází i nesmyslná řada znaků. Prohlížeč Internet Explorer uživatele na stažený soubor upozorní a doporučí jej smazat. Mozilla a Chrome ho však podle portálu uloží bez varování.

Většina antivirových programů nedokáže virus odhalit, což pro běžné uživatele představuje obrovské nebezpečí. Eset ho identifikoval pod názvem Win32/Phorpiex.A, Kaspersky používá označení Jorik.IRCbot.wkj.

Podle odborníků jde o klasický případ viru zvaného trojský kůň, který se dokáže šířit e-mailem, sociálními sítěmi a prostřednictvím vyměnitelných médií.

Jak se bránit podobným útokům:

1. Aktualizujte programy

Nespoléhejte se pouze na automatické skeny antivirových programů a na samočinné aktualizace. Zkontrolujte čas od času, že vše probíhá jak má, případně spusťte vyhledávání virů a dalších škodlivých programů manuálně včetně záplatování.

Prověřte, zda máte aktuální verze používaných programů, zda jsou nainstalovány nejnovější bezpečnostní záplaty.

To se týká hlavně operačních systémů a webových prohlížečů. Stranou ale nejsou ani tabulkové a textové procesory. Například bezpečnostní záplaty pro takový Microsoft Word a Excel se na internetu objevují neustále...

2. Neotevírejte podezřelé emaily

Procházíte každý den schránku s elektronickou poštou s nadějí, že v ní naleznete něco "užitečného"? Pak dejte dobrý pozor na to, co ve skutečnosti otevíráte.

Ne všechny emaily, byť budí zdání, že je odeslal váš známý, nebo banka, musely být odeslány z důvěryhodných zdrojů. Odesílatele lze snadno zfalšovat.

Můžete pak naletět buď na tzv. phishing (útočník vás může nalákat na podvržené webové stránky, které jako by z oka vypadly těm skutečným, které používá například vaše banka), případně si můžete zavirovat počítač otevřením závadné přílohy v emailu.

Tím zpřístupníte útočníkovi cestu k datům ve vašem počítači. Ten si s nimi pak může dělat, cokoliv si zamane.

3. Pozor na instalace nových programů

Stáhli jste si z internetového "podsvětí" film, případně software? Může být zavirovaný. Opět tak můžete vystavit počítač a vaše data útokům zločinců.

Obrana proti tomuto typu útoku je poměrně snadná - využívejte pouze legální multimédia a programy. Pokud se chcete vydat "jinou" cestou, pak po stažení pochybně stažených materiálů jejich obsah alespoň proskenujte aktualizovaným antivirovým programem.

Notebook Vyčistěte svůj notebook snadno a rychle

4. Webové stránky mohou být napadeny

I regulérní webové stránky mohou být napadeny počítačovými viry. Stačí pak takový web načíst a počítač je okamžitě zavirován.

Jak se nejlépe bránit? Opět využívejte služeb antivirových programů a pravidelně aktualizujte jak operační systém, tak internetový prohlížeč. Významně tak snížíte možnost digitální nákazy.

5. Citlivá data ukládejte "mimo" internet

Na internetu není žádný počítač zcela v bezpečí. Vždycky se najdou cesty, jak se do toho, či onoho zařízení potajmu dostat.

Citlivá data (například čísla bankovních účtů, soukromé fotografie, atd.) proto vždy skladujte na externích discích, které nejsou připojeny k počítači tehdy, když pracujete s internetem.

Ještě lepší je pro tyto účely využívat počítač, který je napevno "odstřižen" od světové pavučiny.

Pokud dodržíte všechna tato doporučení, pak jste na nejlepší cestě k tomu, mít spolehlivě fungující přístroj, který je prostý virů. Když k tomu přidáte zdrženlivost v instalování nových neověřených programů, nejrůznějších typů video-kodeků, neotevírání podezřelých emailů a webových stránek, bezpečnost uložených dat v počítači jen zvýšíte.

Témata: facebook

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky