Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomika EU se propadá! Ceny benzinu vyletěly nahoru

Ekonomika EU se propadá! Ceny benzinu vyletěly nahoru

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Motoristé během uplynulého týdne zaznamenali protichůdný vývoj cen pohonných hmot u českých čerpacích stanic. Zatímco benzin zdražil o 10 haléřů na 35,27 koruny, cena nafty o stejnou částku klesla, prostřednictvím statistik CCS o tom v pondělí informovala společnost Colosseum.

Kvůli údajům o oživování ekonomického růstu v Číně, která je druhým největším spotřebitelem ropy na světě, vzrostly minulý týden rovněž ceny ropy typu Brent. "Cenu podpořily i zprávy z Japonska o vládním stimulu v rozsahu 116 miliard USD. Ve druhé polovině týdne zamířila cena ropy dolů," doplnil analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Ten komentoval současnou situaci na poli pohonných hmot v Evropě s tím, že ekonomická situace v regionu se nadále zhoršuje, když míra nezaměstnanosti v eurozóně poskočila na rekordních 11,8 procenta a je možné, že v nejbližších měsících ještě poroste. "Evropské domácnosti vůbec nechtějí utrácet. Poptávka po pohonných hmotách v Evropě proto klesá," vysvětlil Tomčiak a dodal: "Průměrné ceny pohonných hmot v Rotterdamu nejdříve zamířily vzhůru. Spolu s oslabením ropy však přišel i pokles velkoobchodních cen benzinu a nafty."

Zajímavý vývoj je možné sledovat rovněž u kurzu české koruny vůči dolaru, když česká měna dokázala zhodnotit o několik desítek haléřů. V nejbližších dnech by podle analytika měly maloobchodní ceny benzinu i nafty mírně stoupnout o několik haléřů z důvodu relativně nízkých marží distributorů.

"Zvýšení DPH ještě nebylo plně promítnuto do koncových cen u čerpacích stanic," zakončil Tomčiak.

Témata:  pohonné hmoty

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy