Hazard vám vydělává miliardy a vy ho chcete rušit? Lobbisté se navážejí do obcí

Zakázat herní automaty? To by rozpočet pěkně zabolelo. Přišel by o několik miliard korun ročně. Zájmové sdružení provozovatelů automatů se teď naváží do regulátorů hazardu.

reklama

Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů (SPELOS) se ve své tiskové zprávě plácá po ramenou. Herní průmysl odvedl během letošního roku přes 5,8 miliardy korun. Drtivou většinu a to 4,2 miliardy korun odvedli provozovatelé Centrálních loterních systémů s koncovými videoloterními terminály. Upozorňujeme ale, že se jedná o vlastní šetření SPELOSu.

„Veškeré tržby, z nichž pochází tyto odvody, však chtějí stůj co stůj získat pro sebe nelegální provozovatelé her. Mají k tomu i řadu pomocníků v podobě nejrůznějších občanských sdružení a ostatních „hazardobijců", kteří se snaží zničit toto legální odvětví podnikání u nás. Dobře přitom vědí, že v tomto případě na místo transparentních provozovatelů nastoupí hazardní mafie tak, jak je tomu v zahraničí a veřejné rozpočty přijdou o tolik potřebné finanční prostředky," říká Petr Vrzáň, výkonný ředitel SPELOS.

Většinu peněz vybraných na daních z hazardu získaly obce. Jedná se o 4,1 miliardy. Vrzáň si ale neodpustil rýpnutí do obecních samospráv. Obce by mohly získávat více peněz, stačilo by, kdyby neregulovaly počet automatů. „Ve srovnání s druhým čtvrtletím jsme zaznamenali pokles o 2,3 %, což je důsledek neuvážené a mnohdy populistické regulace ze strany obcí," tvrdí Vrzáň.

Následně straší, že pokud starostové budou hazard v obcích zakazovat, vznikne tu nelegální síť heren a obce nedostanou vůbec nic.

Témata: hazard

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky