Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bankroty na denním pořádku. Kde se firmám nedaří?

Nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlásili v listopadu podnikatelé provozující svoji činnost v pohostinství a v obchodu. Celkem zkrachovalo 370 společností a 1565 fyzických osob, to představuje meziměsíční pokles o 30, resp. o 138 případů, uvedla v úterý společnost Czech Credit Bureau.

Během sledovaného období se snížil počet bankrotů obchodních společností (o 17 případů) i počet bankrotů fyzických osob podnikatelů (o 13 případů). Fyzické osoby podnikatelé se na počtu bankrotů podíleli téměř 70 procenty. "Celkem bylo za jedenáct měsíců letošního roku vyhlášeno 3 380 firemních bankrotů, což je o 1 061 bankrotů více než ve stejném období loňského roku," doplnila Věra Kameníčková, vedoucí analytického oddělení firmy Czech Credit Bureau (CCB).

Zatímco počet firemních bankrotů se v listopadu ve srovnání s říjnem snížil, pro počet návrhů na bankrot to neplatí. V tomto měsíci bylo podáno 922 návrhů na firemní krach, což je o 84 návrhů více než v říjnu. V listopadu bylo tím pádem podáno nejvíce návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů za jeden měsíc od ledna 2008, tedy od roku, kdy jsou tyto údaje k dispozici.

Nejvíce firemních bankrotů vyhlásily v listopadu společnosti v Moravskoslezském kraji (65 případů), v kraji Ústeckém (50 případů) a v Praze (43 případů). Naopak nejméně v kraji Libereckém (pouze 6 případů) a v kraji Vysočina a ve Zlínském kraji (shodně po 9 případech).

Nejvyšší počet bankrotů obchodních společností zaznamenalo odvětví obchod a pohostinství (46 případů) a odvětví služby (28 případů). Meziročně se nejrychleji zvýšil počet bankrotů v odvětví stavebnictví (o 21 procent).

"Počet osobních bankrotů a návrhů na ně za období leden až listopad 2012 byl vyšší než jejich celkový počet za rok 2011. Koncem roku očekáváme, že počet osobních bankrotů překročí 17 000 případů a počet návrhů se vyšplhá až na více než 24 000 případů. Meziročně by se pak počet osobních bankrotů zvýšil o více než 50 procent a počet návrhů na ně o více než 60 procent," uzavírá Věra Kameníčková.

Témata:  bankrot firmy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy