Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU chce "odstřelit" chudší členské země!

EU chce

Foto: Vlada.cz

Premiéru Petru Nečasovi se nikterak nezamlouvá připravený rozpočet Evropské unie na roky 2014-2020 a požaduje škrty v politice soudržnosti. Jeho stanovisko plně podporuje místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák kvůli nevýhodnosti sestaveného rozpočtu pro Českou republiku.

Navržený rozpočet obsahuje snížení dotací až o 30%, což by se nejvíce dotklo nejméně vyspělých členů Evropské unie. To zcela popírá základ politiky soudržnosti, která má vyrovnávat rozdíly mezi zeměmi.

„Občané členských států a hlavně nově přistoupivších členů budou v budoucnu hodnotit evropské představitele na základě toho, jak se zachovali v době krize. Pokud budou obětovány méně vyspělé země, dále to podkope jejich důvěru v evropské instituce," uvádí Vlasák.

Úspor je dle Vlasáka možné dosáhnout lepší kontrolou vydávaných prostředků skrze evropské dotace. A aby šla Evropská unie příkladem, bylo by vhodné, aby Evropský parlament měl jen jedno sídlo. To by EU uspořilo dokonce stamiliony eur za rok.

Témata:  EU Petr Nečas

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy