Ceny pohonných hmot klesly

U čerpacích stanic minulý týden klesly ceny pohonných hmot, benzin zlevnil o 57 haléřů na 36,77 koruny, cena nafty klesla o 15 haléřů na 36,64 koruny za litr. Příčinou zlevňování byl pokles cen ropných produktů na burze, vyplývá to z pondělních statistik společnosti CCS.

660
reklama

Rovněž cena ropy Brent v průběhu minulého týdne mírně klesla. "Spojené státy sice zasáhl hurikán Sandy, který se zařadil mezi nejničivější přírodní katastrofy v USA, na trh s ropou to však nemělo nijak dramatický vliv. Výraznější pokles cen proto nastal až v pátek, kdy finanční trhy ovládla nervozita," uvedl analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Uzavření rafinerií na východním pobřeží USA však podle jeho slov vede ke spekulacím o možném růstu zásob černého zlata. Ty se ve Spojených státech poslední říjnový týden pohybovaly nad úrovní 370 milionů barelů, což je nejvyšší hodnota v tomto období za uplynulých 30 let.

Poklesu se dočkaly také ceny ropných produktů na burze v Rotterdamu. "Nepříznivého vývoje jsme však byli svědky na měnových trzích. Koruna po nečekaném zásahu ČNB oslabila. Pokud nebereme v úvahu distribuční marže, potom aktuální čísla naznačují, že by pohonné hmoty u českých čerpacích stanic mohly mírně vzrůst," říká analytik Čermák. Druhým dechem ale dodává, že právě marže jsou aktuálně na nadprůměrných úrovních a měly by se začít vracet zpět k průměru, což naznačuje pro následující dny u českých čerpacích stanic spíše stagnaci cen.

Témata: pohonné hmoty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky