Ekonomika

Prezidentská debata CNN: prezident Joe Biden a bývalý prezident Donald Trump

Vyměňte Bidena, už jde o peníze

Ekonomika Komentář

Prezident Joe Biden je dnes již jen stínem muže, který před lety dělal viceprezidenta Baracku Obamovi. Je dokonce stínem muže, který v letech 2019 či 2020 dokázal z Bílého domu vypudit Donalda Trumpa – byť, pravda, s vehementní podporou covidu. Srovnání Bidenových veřejných vystoupení z let 2019 až 2024 je vlastně až mrazivou studií rok po roku stále viditelněji postupujícího stáří, nemoci a souvisejícího rozpadu osobnosti, jemuž nedokáže zabránit ani nejpokročilejší lékařská věda. A ani prvotřídní péče celé řady lidí, kterou si běžný smrtelník nemůže dovolit finančně, organizačně ani logisticky. 

Ilustrační fotografie

Někteří potravináři vydělali na strašení lidí vysokými cenami

Ekonomika Podcast

Do 151. dílu podcastu Offline Štěpána Křečka přijal pozvání viceprezident Hospodářské komory a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Jak moc drahé potraviny máme v České republice? Jak se změnil nákupní košík Čechů? Co stojí za rekordními zisky některých potravinářů v posledních letech? O tom všem se diskutovalo v nové epizodě. Celý díl podcastu Offline Štěpána Křečka najdete ve všech podcastových aplikacích a také na Youtube. Nové díly vycházejí každý druhý čtvrtek v 18 hodin.

Ilustrační fotografie

Vláda hospodaří nejlépe od roku 2019, a to přes mimořádnou inflaci uplynulých let

Ekonomika Komentář

Státní rozpočet letos v prvním pololetí hospodařil nejlépe od roku 2019, a to jak nominálně, tak reálně. Pololetní schodek vládního hospodaření je totiž nominálně nižší než v letech 2020 až 2023. Činí 178,6 miliardy korun. Ještě nižší než pololetní schodky uplynulých čtyř let je tedy v reálném vyjádření, protože plně zahrnuje i mimořádně vysokou inflaci let 2021 až 2023 a s ní související inflační znehodnocení koruny, které předchozí pololetní deficity logicky zahrnují jen zčásti nebo vůbec.  

Ilustrační fotografie

Ekonomika Komentář

Český průmysl se zhoršuje už více než dva roky. Důvodem je toto

Výrobní podmínky v tuzemském zpracovatelském průmyslu se v červnu meziměsíčně výrazně zhoršily. Zhoršují se takto každý měsíc uplynulých více než dvou let. Tuzemský průmysl se totiž stále nepřeklenul přes realitu poměrně vysokých úrokových sazeb a relativně slabého odbytu na vývozních trzích v čele s tím německým.

Ilustrační fotografie

Začal platit nový stavební zákon. Jaké změny přináší?

Ekonomika Komentář

Celou řadu změn přináší nový stavební zákon, který nabývá účinnosti od 1. července. Jeho cílem má být zjednodušení a zrychlení procesu stavebního řízení. Řada lidí ale kvůli obavám z nových pravidel a také kvůli rostoucím poplatkům u některých staveb podávala žádost o stavební povolení těsně před začátkem účinnosti zákona. Zahlcenost stavebních úřadů tak může zejména na začátku proces zpomalit.

Nabíjení elektromobilů v Česku, Lovosice

EU se spojuje s Čínou ve jménu Green Dealu – a proti Trumpovi. Ďábelské

Ekonomika Komentář

Už v nadcházejícím týdnu mají vstoupit v platnost navýšená cla EU na čínské elektrovozy. Zatím v provizorním módu, od konce letoška definitivně. Stále tedy existuje možnost citelné redukce chystaného navýšení, nebo dokonce plného ustoupení od něj. EU v tomto týdnu přistoupila zatím jen k titěrné redukci nově plánovaných celních sazeb.

těhotenství

Extrémně nízké počty narozených dětí se dál snižují

Ekonomika Komentář

„Generace narozených dětí v roce 2023 byla nejslabší za 22 let. Za první čtvrtletí 2024 se však narodilo ještě méně dětí než ve stejném období předchozího roku. Snižování počtu narozených dětí bude do budoucna způsobovat demografické problémy, které budou zhoršovat schopnost veřejného sektoru financovat důchodový systém a zdravotní péči, říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

České Dráhy, ilustrační fotografie

Ekonomika

Práva cestujících v železniční a autobusové dopravě

Letní dovolená se dostává do plného proudu, a s ní přichází i častější cestování, a to nejen letadly, ale také vlaky a autobusy. Při cestování těmito prostředky mohou nastat různé problémy, kterými může být například zpoždění či úplné zrušení spoje. Jaká práva mají v takových případech cestující?

Pohonné hmoty před prázdninami rychle zdražují. Půjde o druhé nejdražší prázdniny historie

Pohonné hmoty před prázdninami rychle zdražují. Půjde o druhé nejdražší prázdniny historie

Ekonomika Komentář

Pokles cen pohonných hmot se v Česku v půli června zastavil a v uplynulým týdnu poměrně citelně zdražily, hlavně nafta. Pro řidiče tak letošní vrcholná motoristická sezóna – ta prázdninová – bude z hlediska nominálních cen paliv druhou nejdražší v historii. Dráže bylo pouze v kritickém roce 2022, kdy ceny dramaticky stoupaly v důsledku invaze Ruska na Ukrajinu. 

Emmanuel Macron

Od Macrona dávají ruce pryč už i nejbližší spolustraníci. Jeho pád vrací do sedla Němce, kteří shazují ze stolu společné půjčování EU

Ekonomika Komentář

Emmanuel Macron už je politicky "mrtvý muž", pryč od něj dávají ruce i jeho nejbližší spolustraníci. V křeči ze svého hořkého konce vrší chybu na chybu; Francouze dokonce začal strašit občanskou válkou. Kalich hořkosti má francouzský prezident pít až do roku 2027. Stále naléhavější otázkou však je, zda jej vypije opravdu až do dna, či zda rezignuje ještě před koncem řádného mandátu. 

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Závod ve vývoji umělé inteligence: Čína versus USA

Svět umělé inteligence (AI) a robotiky zažívá explozivní růst a dvě největší ekonomické velmoci, Čína a Spojené státy, soupeří o vedoucí pozici v těchto přelomových technologiích. Zatímco USA bylo dlouho považováno za pionýra a lídra v oboru, Čína v posledních letech učinila pozoruhodný pokrok a v některých oblastech již dokonce předstihla svého rivala. Tento závod nabírá na obrátkách a jeho výsledek může významně ovlivnit budoucnost lidstva.

Ilustrační fotografie

Důvěra v českou ekonomiku je nejvýše za dva roky. Zlepšuje se hlavně podnikatelům, které těší zkrocení inflace i vyhlídka na nižší úrokové sazby

Ekonomika Komentář

Lidem v Česku se vrací důvěra v ekonomiku. Souhrnný ukazatel ekonomického sentimentu vykázal letos v červnu hodnotu 98 bodů. Jedná se o nejvyšší údaj od června 2022. Zároveň jde o údaj, jenž je jen poměrně těsně pod úrovní dlouhodobého průměru let 2003 až 2023, který odpovídá hodnotě 100 bodů. 

Ilustrační fotografie

WSJ: EU chce prohloubit průmyslovou spolupráci s Čínou. Podle listu tím ale dost riskuje

Ekonomika Komentář

Chystaná cla na čínská elektroauta, která jsou v plánu od příštího měsíce, nemají být – v očích Bruselu – úvodním výstřelem v obchodní válce. Evropská unie naopak tiše akceptuje vznik „eurounijně-čínského průmyslového komplexu“. V podstatě tedy již přijala fakt, že čínská elektroauta jsou natolik konkurenceschopná, že evropští výrobci – zatížení regulacemi a normami, jež nesnesou srovnání nikde jinde ve světě – proti většině z nich nemají příliš šancí. Proto se se svým soupeřem hodlá spíše spojit než s ním zápolit; chce jej jen přimět k tomu, aby své elektrovozy vyráběl v EU, a ne v Číně. 

Americký dolar USD, ilustrační fotografie

Inflace padá, a Francie se propadá

Ekonomika Komentář

Inflace ve světě i v Česku zpomaluje. To je dobrá zpráva pro akcie a rizikovější aktiva typu kryptoměn. Stoupají totiž šance, že centrální banky výrazně sníží své úrokové sazby. Náladu však investorům může pokazit dění ve Francie, kde se trhy otřásají kvůli blížícím se předčasným volbám do tamního parlamentu. 

Ilustrační fotografie

Inflace padá, Francie se propadá

Ekonomika Komentář

Inflace ve světě i v Česku zpomaluje. To je dobrá zpráva pro akcie a rizikovější aktiva typu kryptoměn. Stoupají totiž šance, že centrální banky výrazně sníží své úrokové sazby. Náladu však investorům může pokazit dění ve Francie, kde se trhy otřásají kvůli blížícím se předčasným volbám do tamního parlamentu.  

Ilustrační fotografie

Čokoláda jako luxusní zboží? Cena čokolády se může do konce roku zdvojnásobit

Ekonomika

Pokud patříte mezi milovníky čokolády, měli byste zpozornět, protože cena hlavní složky této pochoutky v podobě kakaa prudce vzrostla a v polovině dubna překročila hranici 12 tis. Klimatické změny, nemoci nebo nedostatečné investice znamenají, že cenovka kakaových výrobků pravděpodobně dále poroste, přičemž možnou záchranou je Latinská Amerika.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Slabý eurokomisař může způsobit velkou finanční ztrátu. Až 47 miliard ročně, což je za pět let 800 kilometrů dálnic. Je zarážející, že politici obsazení postu podceňují

Ekonomika Komentář

Slabý eurokomisař, resp. jeho či její slabé portfolio může být pro Česko velmi ztrátovou záležitostí. Finanční újma může činit až 47 miliard ročně, což je za pět let 800 kilometrů dálnic. Je proto zarážející, že obsazení postu eurokomisaře nevěnují čeští politici více pozornosti. 

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Elektromobilita jde stále dopředu. Baterie v elektromobilech budou mít své pasy již za tři roky

Akumulátorový pohon se stále více prosazuje napříč segmenty. Baterie do elektroaut by do roku 2025 měly podle odhadu Goldman Sachs zlevnit o 40 % oproti úrovni z roku 2022. Novinkou posledních dní je informace, že řada údajů o složení baterie i její aktuální kapacitě půjde sledovat prostřednictvím speciálního bateriového pasu, který musí zavést výrobci elektromobilů nejpozději do roku 2027.

Ilustrační fotografie

Sázka ne Green Deal se nevyplácí. Evropské „zelené akcie“ stále propastněji zaostávají s trhem jako celkem

Ekonomika Komentář

Mezinárodní investoři současné podobě Green Dealu EU už příliš nevěří. Výsledkem je to, že zhruba od přelomu let 2022 a 2023 akcie firem, jež by měly profitovat ze současné, ambiciózní podoby Green Dealu, stále propastněji zaostávají za trhem jako celkem. Tedy za akciemi širokého spektra firem, napříč odvětvími, včetně těch emisně a environmentálně „špinavých“.

Vepřové maso, ilustrační fotografie

Čína chystá omezení dovozu vepřového z EU, jako odvetu za cla na elektroauta

Ekonomika Komentář

Čína chystá omezení dovozu vepřového z EU, jako odvetu za clo na elektroauta. Čínský krok bude „ránou“ pro zbývající české výrobce vepřového, naopak z něj bude těžit Rusko. Na Green Deal a s ním související obchodní válku EU s Čínou tak může doplatit nejen český autoprůmysl, ale také právě české zemědělství, vydělá na tom Kreml.

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy