EU chce ekonomické problémy řešit naivním způsobem!

Politici Občanské demokratické strany se vyznačují odporem vůči sjednocené Evropě v Evropské unii. Zářným příkladem je toho současný prezident a bývalý předseda ODS Václav Klaus, současný premiér Petr Nečas, který jde i přes jiný názor ministra zahraničí Karla Schwarzenberga proti EU. Poslanec Evropského parlamentu Ivo Strejček je zase přesvědčen, že přeregulované prostředí v EU způsobuje strnulost evropské ekonomiky.

reklama

„Přemíra zákonů naše životy a rozhodování komplikují a zpomalují. Podstatnou příčinou ekonomického zaostávání EU za zbytkem světa je naše utkvělá touha vše svázat, kontrolovat a harmonizovat. Běžný život je naštěstí naopak jiný. Konkurence je založena na rozdílnosti. Dynamika vývoje je vždy určována soupeřením mezi odlišnostmi a soubojem variant. Federalizace Evropské unie znamená násilné sjednocování různorodostí, což nutně vyústí v další zaostávání," uvádí.

Případná federalizace EU si navíc s sebou ponese i zvýšení nákladů kvůli větší byrokracii. Což zadluženým státům nijak nepomůže. Strejček je ale přesvědčen, že by si EU dokázala pomoci k zisku financí na zaplacení úředníků – jednoduše by vybrala peníze skrze evropské daně, které by zatížily ještě více občany.

„Více daní ovšem znamená méně peněz do životadárného systému podnikatelských aktivit. Ovšem pozor, práci lidem nedává Evropa. Tu dávají firmy a vyšší zdanění je zpomalí nebo zničí. Evropská federální byrokracie zvýší náklady na svoji obsluhu, přičemž efektivita ovlivňování států na periferii bude vyžadovat další růst byrokracie v provinciích. Jednou z příčin zániku Římské říše byla právě tato skutečnost," dodává Strejček.

Základem myšlenky federalizace je představa, že se vše náhle vyřeší, bude-li nad financemi dozorovat jen jedno centrální ministerstvo financí, které vytvoří jeden rozpočet pro všechny země evropské. To je podle Strejčka značně iluzorní, když v Evropě neexistuje jednotný národ. Obává se, že snaha o federalizaci EU povede ke vzdoru, vzrůstu nacionalismu a k posílení radikálních proudů.

Témata: EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky