Nová fakta v kauze CASA! Kalousek neví, co mluví!

Ač by se zdálo, že už musí být téma nákupu letounů CASA vyčerpané, Reportéři ČT v tomto týdnu přišli s novými skutečnostmi. Ceny jednotlivých zakázek jsou vojenským tajemstvím a nelze tak porovnávat jednotlivé nákupy. V takovém systému se tak snadno ztratí i miliardy korun. Policie tvrdí, že v kauze CASA vznikla ztráta 658 milionů korun. Klíčovým svědkem má být Karel Daňhel, ale Reportéři ČT přišli s informacemi, které pohled na jeho osobu do jisté míry mění.

reklama

K nákupu měla připomínky od počátku armáda, ty ale ministerstvo obrany ignorovalo. Náčelník Generálního štábu Vlastimil Picek byl zcela proti kvůli nedostatkům letounů. Během tří týdnů však zcela změnil postoj a požádal ministerstvo, aby nebralo v potaz jeho dřívější posudky. Právě jeho souhlas ministerstvo k uzavření zakázku potřebovalo.

Zakázka byla uzavřena skrze Omnipol se španělskou EADS za vlády Miroslava Topolánka, která tou dobou byla však již v demisi. Nabídka EADS byla přijata bez řádného výběrového řízení a to s odůvodněním, že ta jako jediná měla zájem o české bitevníky L159 výměnou. Reportéři ČT však zjistili, že byla srovnatelná nabídka od italské společnosti Aleina. Ta byla také připravena odebrat bitevníky, jestliže dojde k férové soutěži.

Zdá se, že vláda na podepsání smlouvy velmi spěchala. K zakázce se vyjadřovali tehdejší náměstci ministryně obrany Vlasty Parkanové Martin Barták, který je podezřelý v kauze nákupu armádních Tatrovek, a Jaroslav Kopřiva, který musel z ministerstva odejít kvůli zakázce na minomety. Armáda požadovala nezávislý posudek, ale Kopřiva řekl, že by to celý projekt jenom zdržovalo.

Pořízení letounů mělo v původních propočtech být za 2,25 miliard korun, během tří let se však cena zvýšila na 3,6 miliard. Cena za nákup se však ještě zvedla. Tři byly standardně koupeny, čtvrtý byl směněn za pět českých bitevníků L159. Těch jsme se dle ministerstva obrany potřebovali zbavit a Španělé, se kterými jsme smlouvu o letounech CASA uzavřeli, je měli chtít zařadit do své armádní výbavy.

Realita však byla značně jiná. České bitevníky za 800 milionů skončily rozložené v hangárech španělské společnosti EADS, neboť jejich zapojení do armády nebylo ani součástí smlouvy. V české armádě ale nastala tato situace: dva bitevníky chyběly pro výcvik a musely být pořízeny dva další. Cena za nákup letounů CASA tak postupně narostla na 4,8 miliard korun.

V kauze je obviněna bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová a její náměstek Staněk, neboť mohli škodě zabránit. Parkanová pár dní před podpisem smlouvy poslala dopis ministru financí Miroslavu Kalouskovi, aby se podíval na stanovenou cenu. Ten uvedl, že jde o vojenský materiál a proto nemůže cenu posoudit a dále sdělil: „neshledal jsem však na smluvní dokumentaci nic, co by zakládalo důvod k domněnce, že se jedná o operaci pro AČR nevýhodnou.“ Dnes tvrdí, že cena byla běžná, avšak při vydávání Parkanové Poslaneckou sněmovnou uváděl, že nelze určit cenu obvyklou.

Klíčový svědek

Podplukovník Karel Daňhel se rozhodl svědčit za každou cenu. Ten vypracoval stanoviska na nevýhody nákupu letounů. Letos však přišel o bezpečnostní prověrku kvůli údajným stykům se zahraničními zbrojařskými firmami. Pak přišlo obvinění, že měl sexuálně zneužít nezletilou dívku. Daňhel uváděl, že jde o snahu jej zdiskreditovat, že je to z dílny Vojenského zpravodajství, aby nemluvil. Obává se tak dalších a dalších obvinění.

Proti tomuto nařčení se rázně postavil ředitel Vojenského zpravodajství ČR Ondřej Páleník s tím, že odebrání bezpečnostní prověrky nemá s kritikou nákupu letounů CASA nic společného. Vojenské zpravodajství zahájilo odposlech Daňhela a zjistilo, že je v kontaktu s lobbisty zbrojních firem.

Postupem se zabývala i Stálá komise pro kontrolu činnosti Vojenské zpravodajství PSP ČR. Předseda Antonín Seďa (ČSSD) uvedl k odposlechům, že komise chtěla být informována, neboť Daňhelovy kritiky vrhaly negativní světlo na Vojenské zpravodajství.

Reportérům ČT se v průběhu natáčení podařilo získat dosud nezveřejněné odposlechy vojenské rozvědky mezi Daňhelem a zástupci zbrojařských firem. Z nich vyplývá, že si Daňhel říkal o peníze. Člen komise Jan Vidím (ODS) sdělil, že to byl důvod, proč byla Daňhelovi odebrána bezpečnostní prověrka.

Václav Kubata (TOP 09) dále uvedl, že šlo o závažné podezření z korupce. V rozhovorech Daňhel s jedním zástupcem zbrojařské firmy neustále mluvil o tom, že potřebuje „časopisy“, aby se mohl někam dopravit. Reportéři ČT a zdá se, že před tím i politici, pojali podezření, že jde o peníze. Daňhel však Reportérům ČT sdělil, že nešlo o úplatky, ale o půjčky.

V jiných odposleších je zřetelně slyšet, jak Daňhel prosil partnerku, aby údajně zneužitá dívka policii řekla, že se nic nestalo.

Daňhel se však ptá: pokud jsem tedy nedůvěryhodný z pobírání úplatku a zneužití nezletilé dívky, v pořádku, ale jak to hraje roli, abych nemohl jít svědčit o nevýhodnosti nákupu letounů CASA?

Témata: reportéři čt

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky