Fatální pochybení Nečasovy vlády!

Vláda Petra Nečase ztratila pět miliard korun pro rezort školství, což je už pro tak dost podfinancované školství fatální selhání. Sociální demokracie má dle stínového ministra školství Marcela Chládka návrhy na nápravu škody.

660
reklama

„Sociální demokracie považuje stav, kdy oblast školství přijde v důsledku vládního kolapsu čerpání peněz z fondů EU o pět miliard korun, za velmi závažný,“ uvádí Chládek a dále poznamenává: „jde o další ránu, kterou pravicová koalice drtí oblast vzdělávání a konkurenceschopnosti v naší zemi.“

ČSSD upozorňovala dlouhodobě na destrukční politiku bývalého ministra školství Josefa Dobeše, stejně jako na riziko, které přináší zastavené čerpání peněz z evropských fondů. Tato upozornění však vláda jen ignorovala, proto podle ČSSD teď nese plnou odpovědnost za ztracené miliardy.

Jde o fatální ztrátu v době škrtů. Pět miliard ročně stojí financování 600 základních škol. Vláda měla pro záchranu financí rozhodnout například o přealokování peněz z problematických programů do regionálních, kde by peníze posloužily například k rekonstrukci školských budov.

„Vyzývám proto ministra školství k osobní schůzce a vážném jednání o celé situaci. Pevně věřím, že pan ministr na mou žádost bude reagovat co nejdříve,“ vzkazuje Chládek ministru školství Petru Fialovi.

Témata: vláda | Nečas, Petr

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky