Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Edisonovy žárovky od září definitivně končí, lidé je kupují do zásoby

Po 133 letech končí na smetišti dějin vynález Thomase Alvy Edisona, a to žárovka. Směrnice Evropské unie zakazuje od 1. září 2012 výrobu klasických nejslabších 40W žárovek kvůli jejich malé účinnosti a vysoké spotřebě elektřiny.

Kritéria na účinnost světelných zdrojů a ostatních výrobků spojených se spotřebou energie se v Evropské unii zpřísňují již od roku 2009. Po "stovce" a "šedesátce" končí také 40W žárovky.

Ekonomové spočítali, že uspořenou elektrickou energií by se mělo nasytit jedenáct milionů domácností, což představuje téměř tři České republiky.

V obchodech se zákazníci mohou s klasickými žárovkami setkávat i po 1. září. Výrobky, které směrnici EU nesplňují, se smí totiž po stanoveném termínu nadále doprodávat. Nikdo je však již nesmí uvádět na trh.

Postupné omezování výroby klasických žárovek není jen evropskou specialitou. V roce 2014 hodlají jejich výrobu ukončit také Spojené státy, k podobným opatřením se chystá rovněž Austrálie.

Jisté je, že staré žárovky z obchodů jednou zmizí. Lidé pak budou mít na výběr několik jiných světelných zdrojů. Patří mezi ně halogenové žárovky, kompaktní zářivky a světelné zdroje LED. Barvou světla, vlastnostmi i pořizovací cenou je nejbližší klasické žárovce halogenová žárovka.

Alternativou z hlediska provozních nákladů jsou kompaktní úsporné zářivky a LEDky. Ty sice stojí asi čtyřikrát více, ale spotřebitelům přináší úspory už po několika měsících provozu kvůli nízké spotřebě elektrické energie (až o 90 procent nižší než u klasické žárovky) a dlouhé životnosti (až 30 tisíc hodin místo 1000 hodin u klasické žárovky).

Témata:  žárovky, zářivky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy