Češi posílají své peníze do bank zahraničních majitelů

Šetření společnosti SANEP ukázalo mylnou představu významné části Čechů, kteří věří, že mají své úspory uložené v bance vlastněné českými majiteli. SANEP o tom informovala v pátek prostřednictvím výsledků svého průzkumu, kterého se zúčastnilo téměř 30 tisíc respondentů.

660
reklama

Více než čtyři pětiny Čechů považují podle průzkumu znalost majoritního vlastníka bankovní instituce, u které mají uložené peníze, za důležitou informaci. O původu tohoto vlastníka se při výběru bankovní instituce zajímá nadpoloviční většina českých zákazníků.

Jak ale ukázal podrobný průzkum, znalost původu jednotlivých bankovních institucí působících v České republice je mezi lidmi velice malá. Například v případě Poštovní spořitelny se více než jedna třetina dotazovaných domnívala, že tato bankovní instituce je v českých rukou. Stoprocentním vlastníkem Poštovní spořitelny je přitom belgická skupina KBC Group NV.

Při analýze výsledků šetření společnosti SANEP je zjevné, že mnoho lidí vkládá své finanční prostředky do bankovních institucí, o kterých jsou přesvědčeni, že se jedná o tuzemskou banku. Nemají přitom pravdu. Příkladem může být i Česká spořitelna, která je členem rakouské Erste Group. Tato banka, u níž má svůj hlavní účet většina respondentů průzkumu, je podle správného mínění nadpoloviční části veřejnosti v rakouských rukou. I tak se ale 15,2 procenta dotazovaných domnívá, že se jedná o banku s českými vlastníky.

"Výsledky mě mile i nemile překvapily. Mile proto, že je příjemné vědět, že čeští klienti by upřednostnili českou banku, a že už tudíž neplatí to polistopadové povrchní vnímání, že všechno ze západu je takzvaně in a všechno české je nekvalitní. Nemile proto, jak velká část klientů neví, komu patří i ty největší a nejznámější banky působící na českém trhu,“ shrnul výsledky průzkumu majitel serveru bankovnipoplatky.com Patrik Nacher.

Témata: banky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky