Reportéři ČT: Další černá díra v Praze! A smlouvu opět nelze vypovědět

Reportéři ČT přinesli tento týden zprávu o nevýhodné smlouvě, kterou uzavřela Městská část Praha 6 s firmou JC Decaux (JCD). Ta užívá zdarma 15 reklamních ploch na veřejných stáncích, přestože prodej reklamy firmě vynáší ročně miliony. Městská část je zcela spokojena, protože JCD udržuje reklamní plochy a k tomu se stará o čtyři veřejné záchodky. Smlouvu, kterou uzavíral tehdejší starosta Prahy 6 a současný ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, není možné vypovědět.

660
reklama

Smlouva byla uzavřena v roce 2008 mezi JCD a Městskou částí Praha 6. Umožňuje JCD pronajímat inzerentům 15 reklamních ploch na Praze 6. Za to má JCD povinnost udržovat tyto plochy a čtyři veřejné toalety. Ve smlouvě je dále uvedeno, že JCD začne Praze 6 platit nájem 400 tisíc ročně poté, co firma vybuduje dalších 10 reklamních vitrín. JCD se však do vytvoření ploch nikdy nepustila, přestože má veškerá povolení k výstavbě, a městská část na jejich vybudování nemá žádný vliv. Praha 6 tak nemá jistotu, že firma JCD někdy začne ta reklamu na kioscích platit.

Tajemník Úřadu MČ Praha 6 Jan Holický je však přesvědčen, že smlouva je vyvážená údržbou, kterou má JCD zajišťovat. Radnice je tedy spokojena, že se nemusí o plochy starat. Je tak přesvědčena, že jejich údržba je ve výši statisíců.

Dle advokáta a specialisty na veřejnou správu Ondřeje Tošnera měly být ve smlouvě stanoveny dvě plnění ze strany JCD vůči městské části. Jednak povinnosti spojené s údržbou a dále také sjednáno normální nájemné. „To znamená: nelze jedno z těch plnění pominout a uspokojit se jenom s tím druhým,“ uvedl.

Tato reklama, kterou zprostředkovává kvůli smlouvě JCD, je přitom v Praze velmi dobrým byznysem. Podle experta na prodej reklamy Jana Poláčka vyinkasuje JCD dle všeho miliony. Smlouva je totiž uzavřena na devět let (čili do roku 2017). Firma může za tyto roky dosáhnout celkového zisku 18 milionů korun. Firma tak za udržování čtyř záchodků a pronajatých vitrín, které sama využívá, jen inkasuje peníze.

Holický je však stále skálopevně přesvědčen, že je vše spravedlivé, neboť uvedl: „nájemné je hrazeno formou úhrady energií za provoz toalet.“ Ve smlouvě je napsáno, že údržba jedné toalety vyjde ročně na 30 tisíc korun. Reportéři ČT spotřebované energie za jeden veřejný záchodek přirovnávají k luxusnímu několikapokojovému bytu.

Podle Tomáše Chalupy smlouva s JCD vznikla na základě jiné smlouvy, která byla uzavřena na 25 let v roce 1994 mezi Hlavním městem Prahou a JCD. Ta dle Chalupy hovořila o exkluzivitě JCD, která se vztahuje i na městské části, a proto nemohla být organizována soutěž na pronájem. To však magistrát vyvrací s tím, že smlouva z 1994 se netýká majetku městských částí, jakým jsou i kiosky, a k ničemu městské části nezavazuje.

Smlouva je tak nevýhodná hned z několika důvodů – plný nájem má být placen až po dobudování 10 reklamních ploch a městská část nemůže smlouvu vypovědět, neboť obsahuje rozhodčí doložku, která znemožňuje řešit vše soudní cestou.

Dle člena kontrolního výboru je „smlouva napsána tak špatně, že se až zdá nepravděpodobné, že by to mohla být nějaká náhoda.“

Témata: Praha | korupce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky