Moody's ocenila vysokou ekonomickou a finanční sílu Česka

Mezinárodní ratingová agentura Moody's ve své výroční zprávě o České republice uvedla, že rating na stupni "A1" se stabilním výhledem odráží vysokou ekonomickou, institucionální a finanční sílu Česka. Agentura Moody's o tom informovala na svých webových stránkách.

reklama

Zpráva je podle agentury Moody's jen aktualizací pro finanční trhy, žádnou změnu ratingu tedy neobsahuje.

Ratingová agentura určila rating České republiky na základě čtyř klíčových faktorů - ekonomické síly, institucionální síly, vládní finanční síly a citlivosti na rizika jednotlivých událostí.

Agentura Moody's konstatovala, že "vysoké" hodnocení odráží ekonomickou sílu České republiky za poslední roky. Zejména relativně nízké mzdy, vysoká vzdělanost a vyspělá základna infrastruktury jsou podle ratingové agentury hlavní důvody, které dělají Českou republiku atraktivní pro zahraniční investice.

Hodnocení vysoké ekonomické odolnosti odráží podle agentury Moody's stabilní příjmovou konvergenci, které Česká republika v posledních letech dosahovala ve vztahu k průměru Evropské unie.

Hodnocení vysoké institucionální odolnosti se opírá o pokročilou ekonomickou a finanční integraci se zeměmi EU, což podle Moody's prospívá dalšímu rozvoji kvality institucí a posiluje strategický rámec organizací veřejného sektoru. Za klíčovou úvěrovou odolnost ratingová agentura považuje vysokou důvěryhodnost fiskální politiky, která je založena především na historii fiskální střídmosti.

Vysoká vládní finanční síla se opírá podle Moody's o příznivé dluhové zatížení. Náchylnost k událostním rizikům posuzuje agentura jako "střední", finanční sektor zůstává zdravý a ukazatele zranitelnosti poukazují na velmi nízké riziko otřesů, které by mohly nepříznivě ovlivnit rating země. Přesto českou ekonomiku vysoký stupeň otevřenosti ponechává vystavenu vnějším výkyvům poptávky.

"Stabilní výhled odráží očekávání, že vláda bude i nadále upevňovat svou fiskální pozici a zastaví negativní dynamiku dluhu v příštích letech," dodala ve své zprávě agentura Moody's.

Témata: Česko | ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky