Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnaných v ČR ubylo. To se brzy změní

Nezaměstnaných v ČR ubylo. To se brzy změní

Foto: Pixmac

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve středu zveřejní údaje o červnové míře nezaměstnanosti. Podle odborníků oslovených agenturou Reuters klesla červnová nezaměstnanost v České republice meziměsíčně o 0,1 procentního bodu na 8,1 procenta.

„U nezaměstnanosti očekáváme stagnaci na úrovni 8,2 procenta. V tomto případě hraje do karet sice pozitivní sezonnost, nicméně oproti tomu stojí mírné zhoršení cyklické nezaměstnanosti v souvislosti s pokračující recesí ekonomiky v ČR,“ uvedl pro agenturu Mediafax hlavní ekonom společnosti Patria Finance David Marek.Podle analytika ČSOB Petra Dufka klesne v červnu míra nezaměstnanosti v ČR na 8,1 procenta. „Za mírným poklesem nezaměstnanosti stojí hlavně sezonní práce v zemědělství, stavebnictví a v některých službách. Situace na trhu práce prozatím zůstává stabilizovaná, avšak růstu nezaměstnanosti se ve druhé polovině roku v důsledku recese nevyhneme,“ upozornil Dufek.„Bez sezonního očištění by nezaměstnanost měla poklesnout z 8,2 na 8,1 procenta a to především díky přetrvávajícímu vlivu sezonních prací,“ odhaduje analytik Komerční banky Jiří Škop s tím, že v dalších měsících se situace příliš nezlepší. „Průmyslové podniky budou v nabírání nových pracovníků opatrné, spíše lze s poklesem výroby očekávat propouštění,“ dodal Škop.Letos v květnu nezaměstnanost v České republice klesla o 0,2 procentního bodu na 8,2 procenta.Celkový počet uchazečů o zaměstnání se v květnu snížil o 3,1 procenta (15 223) na 482 099 a počet hlášených volných pracovních míst rostl již pátý měsíc za sebou, tentokrát o 4,7 procenta na 43 665. Na základě monitoringu volných pracovních míst z prostředí internetu bylo v květnu po očištění od duplicit na trhu práce nabízeno dalších 37,3 tisíce volných pracovních míst.

Témata:  Česko nezaměstnanost

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

Jednání o důchodech bude pokračovat. Pavel zvažuje i kulatý stůl

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy