Průlom: Zaplatit mobilem u pokladny už jde i v Česku

Komerční banka, Citibank Europe, Globus ČR, VISA Europe a Telefónica Czech Republic ve středu v hypermarketu Globus v pražských Čakovicích zahájily pilotní projekt bezkontaktních mobilních plateb. První zájemci tak mohli zaplatit za zboží mobilem.

reklama

Ve středu začal půlroční projekt, jehož cílem je získat poznatky z reálného využívání bezkontaktních mobilních plateb a připravit se tak na komerční spuštění této služby. Do ověřovacího programu se zapojí dvě stovky společných klientů společností Telefónica a Citibank a dvě stovky společných klientů společností Telefónica a Komerční banka, kteří mohou novou technologií platit na pokladnách v hypermarketu Globus v Chotíkově u Plzně a ve třech hypermarketech Globus v Praze (Černý Most, Čakovice a Zličín). Platební aplikaci, která je nahrána na SIM karty mobilních telefonů operátora Telefónica, poskytla karetní asociace VISA Europe.
 
Nová technologie přenáší platební funkce z klasické platební karty na SIM kartu mobilního telefonu. Do České republiky tak přichází moderní trend, který nadále zvyšuje bezpečnost a komfort při placení. Do standardní nabídky by se platební karty nahrané na SIM kartu měly dostat již v roce 2012.
 
Technologie NFC (Near Field Communication) zažívá v poslední době prudký rozvoj. Její podporu přislíbila většina velkých výrobců mobilních telefonů. V roce 2014 se očekává, že pro NFC platby bude na světě k dispozici přes 260 milionů terminálů. Výhodou telefonů s technologií NFC je zejména zvýšení pohodlí a intuitivnější používání při platbách. Platby jsou jednoduché a zároveň bezpečnější, protože uživatelé mají své přístroje neustále pod kontrolou.
 
"Oblast mobilních plateb na bázi NFC vnímáme v Komerční bance jako perspektivní. Jedním z hlavních důvodů je, že tato technologie umožňuje vytvořit moderní a uživatelsky komfortní platební řešení pro naše klienty. Komerční banka má cenné zkušenosti se zaváděním inovací v oblasti platebních karet. Mohli jsme proto v rámci projektu připravit potřebnou infrastrukturu pro zavedení mobilních plateb. V rámci projektu budeme sledovat, jak nová služba vyhovuje držitelům platebních karet a současně jak se osvědčuje na straně obchodníka. Výsledky pilotního projektu budou cennou informací pro směřování Komerční banky v této oblasti v dalších měsících a letech," prohlásil Sirus Zafar, ředitel Platebních karet Komerční banky.
 
"Telefónica vnímá NFC jako nástroj k rozšíření použití mobilního telefonu o další služby. Proto jsme vyvinuli aplikaci O2 Wallet, která zákazníkům umožní přesunout jejich plastové karty do mobilního telefonu. Vedle platebních karet VISA integrujeme do O2 Wallet například i novou generaci multifunkční Plzeňské karty, kterou obyvatelé a návštěvníci Plzně mohou využít nejen v dopravě a kultuře, ale také jako náhradu věrnostních nebo vstupních karet," poznamenal Richard Walitza, manažer pro NFC a Finanční služby společnosti Telefónica Czech Republic.
 
V rámci pilotního projektu budou použity mobilní telefony Samsung Star 5230 NFC s předinstalovanou mobilní aplikací O2 Wallet. Při budoucím komerčním nasazení aplikace O2 Wallet se počítá s podporou například pro telefony Apple iPhone, BlackBerry, Samsung Galaxy II a další telefony vybavené NFC technologií.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky