Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 438 Kč - za tolik si "koupíte" stavební povolení

10 438 Kč - za tolik si

Foto: Pixmac

Za rychlé povolení stavby jsou lidé ochotni dát úředníkovi úplatek v průměru 10 438 Kč. Vyplývá to z výzkumu společnosti STEM, který zveřejnila Transparency intenational (TI). S úplatky za extra služby počítá většina obyvatel.

„Nejčastěji se lidé (či jejich známí) setkávají s úplatky na stanici technické kontroly, když si chtějí zajistit lepší lékařskou péči nebo v souvislosti s prominutím dopravních přestupků. O něco méně často při přijetí dítěte do mateřské školy, složení zkoušky v autoškole nebo při snaze získat rychlé stavební povolení od úřadů,“ píše se na stránkách TI. Nejvíce se s úplatky setkávají lidé z Prahy a okolí.V pomyslném žebříčku výše úplatku vede zmíněné povolení stavby. Druhé místo má úplatek v autoškole pro zkušebního komisaře (průměrně 4 764 Kč) a třetí místo patří dopravním policistům, které by lidé upláceli průměrně částkou 4 735. Za schválení nevyhovujícího auta na STK by lidé dali 3 953 Kč. Asi nejzajímavějším, i když očekávaným výsledkem výzkumu je názor lidí ohledně míry korupce. Ta se podle 94 % lidí zvyšuje. To je tristní obrázek o české společnosti, která s korupcí de facto počítá.Drobná korupce je v občanech zakořeněna z dob minulého režimu, kdy se za malou pozornost dal získat byt, auto apod. K tomu se pak přidala obrovská korupce v rámci české politické scény, kdy bokem odtékají miliardy do kapes kmotrů, lobbistů a politiků. Proto se nelze divit, že lidé korupci vnímají jako samozřejmost.

Témata:  úplatky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy