Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU připravuje scénář pro nucený odchod Řecka z eurozóny

Evropská komise (EK) a Evropská centrální banka (ECB) pracují podle eurokomisaře pro obchod Karla De Guchta na krizovém scénáři pro případ, že Řecko bude muset opustit eurozónu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na páteční vydání belgického listu De Standaard.

Zdá se to být vůbec poprvé, kdy EK potvrdila existenci možného scénáře odchodu Řecka z měnového bloku. "Před rokem a půl zde mohlo existovat riziko dominového efektu," uvedl v rozhovoru pro belgický deník De Standaard eurokomisař. "Ale dnes zde to riziko je, a v rámci Evropské centrální banky i Evropské komise tu proto máme skupiny, které pracují na nouzovém scénáři pro případ, že to Řecko nezvládne," dodal De Gucht.

Témata:  Řecko EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy