Hádka u Jílkové: Nebylo by lepší si zahulit?

KOMENTÁŘ – Konec zelené nafty pro zemědělce v Čechách a chystaná blokáda na středu od zemědělců nesouhlasících se zrušením této výhody. To bylo hlavní téma pořadu Máte slovo České televize Michaely Jílkové.

reklama

 Ráda bych to uvedla jinak, ale nelze to, takže - v pořadu se hádali:

Poslanec za TOP 09 a místopředseda Hospodářského výboru poslanecké sněmovny František, prezident Agrární komory České republiky Jan Veleba, největší český podnikatel v potravinářství Andrej Babiš, předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Josef Stehlík, ekonom Petr Mach a výrazně vytržená bytost z kontextu zastupující veřejnost Jiří X. Doležal.

Jestliže se nikam příští středu nedostanete kvůli protestujícím zemědělcům, třeba do práce, ve které se bude rozhodovat o vašem dalším působení či nepůsobení, nezoufejte a řekněte si „vždyť oni bojují za mě!“ Tak totiž argumentoval Veleba o potřebě zemědělců ozvat se proti nespravedlivému zacházení, když jim má být sebrána tzv. vratka.

Podle Veleby jde o jediný možný krok v situaci, kdy mají přijít o tuto výhodu, a premiér s nimi o tom nechce diskutovat. Což se, po shlédnutí dnešního vysílání pořadu, není co divit. Je však zajímavé, že se Stehlíkem má premiér již naplánovanou schůzku ohledně hovoru nad zelenou naftou. Že by záleželo na formě, jakou občan zvolí pro oslovení vyšších míst?

Ne! Podle Babiše je důvod v tom, že Stehlík je přívrženec ODS a Nečase.

Po nastalé první hádce Jílková usměrňuje politiky, aby se pokusili to divákům vysvětlit, ale trochu klidně. Najednou se probouzí ze svého snění Doležal: „jste v takové nepohodě, nebylo by lepší si zahulit?“

Laudát poznamenává, že čeští zemědělci na rozdíl od českých domácností budou vládními reformami postiženi nejméně. Ne! Podle Babiše bude tento rezort nejvíce ohrožený a tím ohrožený každý člověk. Babiš navíc vidí problém v tom, že se čeští politici vůbec nezajímají o zemědělství. Pokud budu cynická – ale zajímají, vždyť teď chtějí rušit vratku! Ale ne, vraťme se zpět.

Mach nalezl odvahu se do hádek zapojit. „Vrací se vám peníze za naftu, i když pomocí ní sklízíte řepku, ze které děláte biopaliva a máte z toho kšeft. Je absurdní používat naftu pro výrobu biopaliva.“ A běda mu. Myslím, že brzy začal litovat, že dál nezůstal zticha. „Jste hlásná trouba Klause a Luxe“ osočuje hned Babiš a vrací úder s tím, že biopaliva nejsou dotována.

To, že všichni občané musí tankovat palivo s přídavkem bio složky, a tak dávají vydělat zemědělcům, je bráno na lehkou míru. Neboť Babiš, věčný to „kecal“, demagogicky obrací „no jasně, zrušte EU a dotace a český zemědělci budou jednička.“

Podle Macha se však čeští zemědělci mohou přetrhnout, aby naplnili v co nejbližší době nařízení z EU o přimíchávání bio složky do paliva. Nařízení má být naplněno k roku 2020, a tak se už teď zbytečně velkým skokem paliva zdražila, ačkoli by to mohlo být provedeno pozvolněji. A protože ho kolegové v tom, co jen vzdáleně připomínalo diskuzi, už skutečně vytáčeli, pronesl: „tak zrušíme povinnost přimíchávání biopaliva!“ Načež se ozvalo od Babiše směrem k Velebovi: „to je magor, že?!“

Pořad probíhal v duchu jedné velké pře, ve které nejvíce exceloval Andrej Babiš. Stojí za zvážení, zda takový hulvát jako on má vůbec dostávat prostor ve veřejném vysílání. Ostatní se také pouštěli jeden do druhého, skákali si do řeči, osočovali druhého ze lží, ale Andrej Babiš v tom vynikal, jakoby na to měl školy. Že by titul Ing. z nějakého neznámého oboru? Kdo ví, dnes už je vše možné…

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky