ČSTV zažaluje Hušáka o 951 480 000 korun

Ve Sportovním centru v Nymburce probíhá v sobotu řádná 26. valná hromada Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV). V dopoledním programu přednesl předseda ČSTV Miroslav Jansta zprávu o příčinách ztráty loterijní společnosti Sazka a.s., detailní analýza byla velmi zdrcující.

660
reklama

Aleše Hušáka, který byl v letech 1995 až 2011 prakticky neomezeným vládcem Sazky a je hlavním viníkem skandálního pádu, přivede jeho počínání před soud. Valná hromada ČSTV se usnesla na podání žaloby.
 
Sazka byla jedním z hlavních zdrojů financování českého sportu od roku 1948, postupně se několikrát firemně transformovala a v roce 1993 vznikla její poslední podoba pod názvem Sazka a.s. Jejími akcionáři byly Český svaz tělesné výchovy (68 % podíl akcií podle údaje z roku 2010), Česká obec sokolská (13,5 %), Česká asociace Sport pro všechny (5,5 %), Autoklub ČR (4 %), Sdružení sportovních svazů České republiky (3,5 %), Český olympijský výbor (2 %, akcionář od roku 1997), Český střelecký svaz (1,5 %), Asociace tělovýchovných jednot a sportovních klubů ČR (1 %), Orel - křesťanská tělovýchovná organizace (0,9 %).
 
V květnu roku 2011 byl na společnost prohlášen konkurs a sportovci o tento zdroj finančních prostředků přišli. Insolvenční správce nabídl Sazku k prodeji a ve výběrovém řízení zvítězila společnost Sázková kancelář, a.s., která je společnou firmou finančních skupin PPF a.s. a KKCG Structured Finance Limited. Tito partneři za Sazku zaplatili 3,81 miliardy korun. Současná Sazka má s tou dřívější, v jejímž čele stál od roku 1995 generální ředitel a předseda představenstva Aleš Hušák, společný jen název.
 
Miroslav Jansta označil v sobotu v Nymburce poslední léta za "tragický proces nevratného krachu". Jeho počátek byl už v roce 1997, když vedení firmy postavilo zu provozních peněz a úvěru novou administrativní budovu Sazky za 800 milionů korun a propad vyřešili akcionáři navýšením základního jmění. Podle Jansty se Sazka a.s. od té doby už nikdy nedostala z řetězce dluhů. Souhlas s výstavbou polyfunkční sportovní haly v Praze-Vysočanech, který schválil výkonný výbor ČSTV na své mimořádné schůzi 1. srpna 2001. Souhlas majoritního akcionáře byl rozhodující. Chování ČSTV, které vyvrcholilo vloni na jaře manévrováním bývalého předsedy ČSTV Pavla Kořana, jenž se snažil svěřit Sazku do rukou lidem blízkým Aleši Hušákovi, bylo jednou z přímých příčin krachu Sazky. Její představenstvo bylo více méně vazalským orgánem, který byl vykrmován štědrými odměnami a odhlasoval vše, co Aleš Hušák chtěl.
 
"Příčiny krachu Sazky lze shrnout do těchto slov: diletantismus akcionářů, manipulace s vědomím akcionářů, megalomanství a ztráta smyslu pro realitu prakticky neodvolatelného generálního ředitele Aleše Hušáka. V ČSTV došlo k jakéomusi opojení Hušákem. Místo aby se šetřilo, tak se naopak rozhazovalo," konstatoval Miroslav Jansta. Sazka dokázala ve své nedávné historii generovat čtyři až patnáct miliard korun ročního výnosu a měla základní kapitál 1,3996 miliard korun. Po 18 letech - míněna je perioda od založení akciové společnosti v roce 1993 současnými akcionáři - skončila Sazka a.s. se 41,1 miliardami pohledávek od 2075 věřitelů. Insolvenční správce v roce 2011 uznal pohledávky za Sazkou ve výši zhruba 15 miliard, což je více než desetinásobek jejího základního kapitálu.
 
Naprostou katastrofou byla výstavba megalomanské haly, které měla stát 2,75 miliardy korun, náklady nakonec narostly na devět miliard. "Vzhledem k tomu, že na tento projekt nebylo financování, tak musely být vydány dluhopisy, z nichž mělo být vyplaceno přes 21 miliard v průběhu 15 až 16 let. Není žádný div, že Sazka skončila v konkursu, jen to někdo nechtěl slyšet a vidět. Místo toho se rozvíjely další megalomanské projekty, například zábavní centrum u Trutnova, jakési české Las Vegas, které mělo stát 23 miliard korun," řekl agentuře Mediafax Miroslav Jansta.
 
Podle Janstovy analýzy měl Aleš Hušák v letech 2007 a 2010 průměrný čistý měsíční příjem 5,638 milionu korun, jeho čistá roční mzda včetně odměn za období 2007 až 2011 činily 274 787 259 milionu korun. Mezi běžné normativy Hušákova chování ve funkci nejvyššího bosse Sazky patřilo vyhrožování, dokonce i ministrům. Netajil se svým estébáctvím. Zamlžoval informace a manipuloval s nimi, bojkotoval všechny posudky, dělal rozhodnutí bez konzultací s managementem či představenstvem, své kritiky pronásledoval a urážel.
 
Cena akcií ČSTV v podniku Sazka a.s. byla před rokem 951 480 000 korun, nyní mají cenu jedné koruny.
 
Valná hromada rozhodla, že při ČSTV připraví žalobu na Aleše Hušáka na náhradu ve výši 951 480 000 korun plus dalších ztrát. Bude podána prostřednictvím zástupců ČSTV v orgánech "mrtvé" Sazky. Česká obec sokolská chce Hušáka žalovat na 400 milionů, k žalobě se chce připojit i Sdružení sportovních svazů ČR.

"Z profesionální i lidské zkušenosti vím, že je lepší vždy vyčkat do chvíle, než eventuální žalobu dostanete do ruky," řekl televizi Nova k aktuální situaci Aleš Hušák.
 
"Vzhledem k tomu, že představenstvo obchodní společnosti rozhoduje ve sboru, tak pochybuji, že by ta žaloba byla jenom proti mně. Pravděpodobně tím pan předseda Jansta sleduje žalobu proti bývalým statutárním orgánům. Tak jestli jsme udělali špatně to, že jsme za těch zhruba patnáct let odevzdali českému státu a českému sportu něco přes 20 miliard korun, tak je třeba lidi trestat za tyto věci," poznamenal Hušák. "Je lepší počkat, až takováto žaloba bude na světě a já to přivítám. Alespoň se ukáže i role pana Jansty v celém případu. Prokáže se to, že to byl on, kdo se snažil, aby český sport přišel o Sazku. Ale to už nechme nezávislým soudům," dodal.
 
Dále byly na valné hromadě projednány zpráva o činnosti výkonného výboru, zprávy o hospodaření a majetku za rok 2011, byl zrušen rezervní fond ČSTV a transformován na rezervní fond svazů, byl schválen rozpočet na rok 2012 včetně bilance zdrojů, projednávalo se přijetí nových sportovních svazů - České asociace cheerleaders, Unie šipkových organizací České republiky, České šipkové organizace a Unie hráčů stolního hokeje. Přijata byla pouze Česká asociace cheerleaders, čili roztleskávaček. Šipkaři a stolní hokejisté neuspěli.
 
Velmi důležitým bodem valné hromady bylo projednání vize ČSTV na další léta a příprava restrukturalizace sportovního prostředí v České republice. "Počítáme s tím, že sportovní svazy sdružené v ČSTV přivedeme pod střechu Českého olympijského výboru a budou na jedné palubě se svazy, které nebyly v ČSTV, ale už jsou v ČOV. Je to běžný standard v západní Evropě. A ČOV by měl být jediným partnerem za sport pro jednání s vládou, parlamentem, ministerstvy, státní správou, obcemi a podobně. Dosavadní ČSTV bude mít jiné kompetence, bude především spravovat rozsáhlý majetek, který máme," vysvětlil místopředseda Českoho olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval.
 
Rok 2012 je zejména pro činnost tělovýchovných jednot a sportovních klubů považován za přechodné období, které bude využito k transformaci. Provoz ČSTV bude racionalizován, aparát redukován, budou revidovány všechny smlouvy, postupně se změní v servisní organizaci. Bude se hledat jeho nové sídlo, které bude lépe vyhovovat změněné struktuře. Sportovní centrum v Nymburce je zastaralé, postupně se změní v Národní sportovní centrum s moderní infrastrukturou a vybavením. "Čekají nás velké změny a je třeba, aby sport byl jednotný. Sport nemá žádného nepřítele. Má nepřítele jen v sobě, když nebude postupovat jednotně," dodal Jiří Kejval.

Témata: sazka

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky