Vláda chce vzít vnitru další miliardy

Praha - Vláda chce vzít ministerstvu vnitra další dvě miliardy korun, řekl v pátek stínový ministr vnitra Jeroným Tejc (ČSSD). Dopady takového rozhodnutí by byly velmi vážné, z policie by podle něj muselo odejít až pět tisíc policistů.

660
reklama

"Místo nárůstu o tři miliardy je tam pokles o dvě miliardy," uvedl Tejc o vládním návrhu. Rozdíl by tak činil pět miliard korun, které podle Tejce vnitro potřebuje na své normální fungování.

Pokud vláda nepřidá ministerstvu peníze, nebudou mít policisté na benzín. "Redukce výkonu služby kolem 20 procent, což by znamenalo odstavení přibližně 1 400 vozidel," dodal Tejc.

Při poklesu ve stavu financí by navíc muselo odejít až pět tisíc dalších policistů. "Upozorňuji na to, že plánovaný stav, který postupně klesal ze 47 tisíc, už poklesl na skutečných 40 300 policistů. Plánovaný stav je 40 tisíc," vysvětlil Tejc s tím, že při odchodu dalších policistů nebude schopná policie již plně fungovat. Navíc by při propouštění museli policisté dostávat výsluhy nebo odstupné, což si podle stínového ministra nikdo nepřeje a vnitro si to nemůže dovolit.

O navýšení rozpočtu ministerstva dříve žádal i ministr vnitra Jan Kubice (nestr.). "Mnou navrhované zvýšení rozpočtu o 3,1 miliardy korun zaručuje, že v roce 2012 nedojde k ohrožení základní funkce policie a hasičů," řekl.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky