Levnější nafta a benzin nebude! Lidé by více jezdili, oponuje návrhu ministerstvo

Novela zákona, která by měla snížit spotřební daň na naftu o 2,5 koruny na litr a u benzinu o 1,5 koruny na litr, u vlády Petra Nečase (ODS) ve středu neuspěla. Návrh z pera šéfa hospodářského výboru sněmovny Milana Urbana (ČSSD) podle zdroje agentury Mediafax získal od vlády negativní stanovisko.

660
reklama

Urban se snažil o snížení daně už loni v říjnu. Kvůli ceně 120 dolarů na barel je podle něj teď situace odlišná. "Podávám sice návrh znovu v relativně krátkém čase, ale situace se dramaticky změnila," uvedl šéf hospodářského výboru už dříve na dotaz agentury Mediafax.

Podání návrhu zdůvodnil napětím v Íránu, odkud Česká republika už ropu přestala odebírat. "Pokud Írán skutečně přestane dodávat do EU ropu - a zatím je vysoce pravděpodobné, že k tomu dojde – vznikne další tlak na ceny pohonných hmot," řekl.

Cena ropy nyní atakuje 125 dolarů na barel, během října 2011 se pohybovala okolo hodnoty 112 dolarů za barel. Tehdy mu návrh schválil hospodářský výbor, na plénu sněmovny změna neprošla.

Ministerstvo financí podle Urbana nechce přiznat chybu z roku 2009, kdy zvýšilo spotřební daň u motorové nafty o korunu. Nyní občané platí na spotřební dani za litr benzinu 12,84 koruny, za litr nafty 10,95 koruny.

Podle Urbana by stát na snížení spotřební daně vydělal, více autodopravců by čerpalo na území České republiky. "Za dva roky se může tento propad pohybovat okolo 12 miliard korun, které mohly být příjmem státnímu rozpočtu," dodal. Další peníze by podle jeho slov mohl získat stát také multiplikačním efektem. "Na sto litrů vytočené nafty je tržba pět korun na doplňkovém zboží, může se to odrážet i v zaměstnanosti," podotknul.

Skoro všechna ministerstva (například i kultury), kromě školství a životního prostředí, s návrhem nesouhlasila. Ministerstvo financí zmínilo, že by stát mohl přijít na dani i o 15,1 miliardy korun, dopady na spotřebitele jsou podle něj nejisté, protože distributoři by si zvýšili marže. A lidé by podle něj více jezdili, takže by návrh měl negativní dopady na životní prostředí.

Ministerstvu dopravy chybí "skutečně objektivní makroekonomická studie", která by dokázala, že by stát doopravdy na změně vydělal, jak si myslí Urban.

Premiér Petr Nečas (ODS) na začátku února prohlásil, že vláda změnu spotřební daně nepodpoří, větší výnos na dani totiž snížením neočekává. "Myslím si, že pan premiér má špatné informace," podotknul Urban, který poukázal na studii Vysoké školy ekonomické.

Cena ropy bude podle sociálního demokrata i nadále stoupat. "Návrh má zatím podporu sociálních demokratů a téměř jisté je, že pro něj zvednou ruku i komunisté," uzavřel Urban.

Přes nesouhlas vlády zákon posoudí Poslanecká sněmovna.

Témata: pohonné hmoty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky