Klaus a vláda musí pryč, žádají tisíce demonstrantů

Přes dva tisíce demonstrantů tzv. Holešovské výzvy obsadily ve čtvrtek odpoledne horní část Václavského náměstí v Praze, požadovaly demisi vlády Petra Nečase (ODS) a okamžitý odchod prezidenta Václava Klause z Hradu. Lidé volali po dočasné vládě úředníků a po spravedlivých demokratických volbách.

660
reklama

"Volá celá republika, nechci dál živit politika!" hlásaly transparenty v rukou demonstrantů. Ti měli na sobě také odznaky s heslem "Stydím za svého prezidenta a vládu. Požaduji jejich odchod!".

Nespokojenci na Václavském náměstí požadovali zastavit rovněž církevní restituce a vládní reformy. Na náměstí zaznívaly výkřiky volající po odchodu politiků. Podle demonstrantů by si politici měli sami utahovat opasky, a ne občané České republiky. Nelíbí se jim ani mezinárodní smlouva ACTA, která zavádí cenzuru na internetu.
 
Policie musela odklánět dopravu, nepouštěla auta do horní části Václavského náměstí. Na demonstraci vystoupil i islandský aktivista a písničkář Hördur Torfason. Vyzval Čechy, ať se nevzdávají naděje a nepřestávají bojovat.

Demonstranti se kolem sedmé večer začali pomalu rozcházet, organizátoři je vyzvali, aby se přesunuli k budově České televize. Nelíbí se jim, že médium o jejich akci málo informuje. Z úst organizátorů zazněla rovněž výzva, aby se lidé shromáždili na protestu opět v pátek.
 
Protestní shromáždění svolala Národní rada, kterou tvoří iniciativy, neparlamentní strany a občanská sdružení.
 
Lidé protestující proti vládní politice a prezidentovi Václavu Klausovi téměř zcela zaplnili také Náměstí svobody v Brně. Lidé se střídali u improvizovaného řečniště, řada z nich nesla transparenty a většina z nich měla na klopách oblečení odznak "Stydím se za vládu!" Shromážděnému davu několika tisícovek lidí hrála kapela ironické písničky o korupci.

Témata: demonstrace

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky