Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plesnivé zboží, falešné párky! Přes tisíc zkažených a prošlých potravin v prodeji!

Potravinářská inspekce zakázala prodávat přes tisíc různých potravin v řadě obchodů na celém území České republiky. Inspektoři totiž odhalili další masivní sérii pokusů obchodníků prodat zkažené nebo prošlé potraviny, řekl ve středu agentuře Mediafax mluvčí SZPI Michal Spáčil.

Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce prověřovali během tohoto týdne prodejny potravin v celé zemi. Rekordmanem mezi nepoctivými obchodníky se aktuálně stala Karla Chalupová z Jemnice na Třebíčsku, která ve svém obchodě v Budějovické ulici nabízela lidem 337 kusů prošlých potravin, 441 kusů výrobků s prošlým datem minimální trvanlivosti a 35 kusů různých výrobků, které neměly označení v češtině. "U dalších sto sedmdesáti výrobků pak prodejce nedodržel pravidla chlazení," dodal mluvčí inspekce. Kromě toho se obchodnice snažila prodat také půldruhého kilogramu zkaženého meruňkového zákysu, prošlé termizované sýry a tvarohy, prošlou šunku i staré jogurty nebo jejich náhražky.Řezník Václav Primus z Humpolce nabízel ve svém krámě na Dolním náměstí plných dvaasedmdesát výrobků zasažených koloniemi plísní. "Dalších osmatřicet kusů různých potravin mělo prošlou dobu použitelnosti, dvaačtyřicet výrobků pak nabízel po datu minimální trvanlivosti a 792 kusů zboží neměl označení v českém jazyce," vypočítal prohřešky Spáčil. Dodal, že řeznictví se pokusilo udat také 16 kilogramů staré eidamské cihly.Společnost ZAVA.cz prodávala v Blatenské ulici v Chomutově 29 různých druhů prošlých potravin "Inspektoři uvnitř zjistili řadu hygienických nedostatků při prodeji potravin a zejména výrobě a rozpékání zmrazených polotovarů," řekl Spáčil. Dodal, že inspekce zakázala okamžitě prostory pro výrobu potravin používat.Prošlé jídlo prodávaly tradičně i velké řetězce. Mikulovská Jednota nabízela lidem ve svém obchodě v Boleradicích na Břeclavsku prošlé kuřecí párky a drůbeží šunku. Obchodníci se tam podle inspekce snažili přelepit datum použitelnosti uzenin až třikrát za sebou.Tesco na Masarykově náměstí v Pardubicích šidilo kupující v případě starého feferonového salátu a falešnými dlouhými párky z mletých separátů. Třinecké Tesco na ulici 1. máje prodávalo tři dny prošlý lovecký sýr. Pekařství MaM v Myslbekově ulici v Prostějově zase podvádělo zákazníky prodejem prošlých škvarků.

Témata:  potraviny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy