Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zlato láme rekordy, vůči stříbru je nejsilnější za téměř 30 let

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Freeimages.com

Cena zlata prudce roste. Začalo to ještě koncem května, kdy se pohybovalo na hodnotě 1 290 dolarů. Aktuálně je na částce 1 408 dolarů za unci. Minulý týden ve čtvrtek cena vyskočila za pouhý jeden den o celá 4 % a dostala se nad 1 400 dolarů za unci.

Na současné globální očekávání snižováním sazeb reagovalo nejvíce zlato. Změna postoje Fedu směrem k novým ekonomickým stimulům sice povzbudila akcie, ale zároveň zatlačila dolů výnosy dluhopisů. U 10letých amerických poukázkách klesly výnosy pod 2 %, což je nejméně za posledních 31 měsíců. Německé vládní dluhopisy jsou dokonce na historických minimech: -0,3 %. Klesl i kurz amerického dolaru. Donald Trump totiž naznačil možné rozšíření konfliktu do světa měnových kurzů.Tento vývoj však ovlivňuje cenu zlata příznivě. Objem dluhových cenných papírů se záporným výnosem vyskočil aktuálně na rekordní sumu 13 bilionů dolarů. Je to důležitý faktor hovořící ve prospěch zlata. Za růstem ceny zlata tak nejsou jen geopolitická rizika, kdy zlato funguje jako pověstný bezpečný přístav.

Aktuální cenu zlata ovlivňuje také opětovné uvolňování měnové politiky, jak ze strany ECB, tak FEDu. Roste objem dluhu se záporným úrokem, který je výhodný pouze pro stranu dlužníků. Tím pádem logicky klesá zájem věřitelů půjčovat emitentům za nízké nebo záporné úroky, což ještě zvyšuje chuť po zlatém kovu. Je zde zřejmá korelace mezi záporně úročeným globálním dluhem a cenou zlata.Proto zlato překonalo několik úrovní odporu a zastavilo se nad 1400 dolary za unci poprvé od roku 2013. Nyní před ním stojí výzva tento stav udržet. Odhadovat, kam až se zlato může dostat, je zatím předčasné. V krátkodobém horizontu bude největší výzvou cenu udržet na současné hodnotě. V druhé fázi pak může nastat diskuse o tom, zda šlo o dočasná maxima nebo jde o minima pro další růst.Geopolitická podpora zvýhodnila zlato i vůči ostatním drahým kovům. Poměr jeho ceny vůči stříbru vyskočil téměř na hodnotu 92, co nejvíce za posledních 29 let, informuje informuje Tomáš Daňhel, analytik Saxo Bank.

Témata:  zlato stříbro

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

19. dubna 2024 14:49

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy