Důvěra v českou ekonomiku dál ztrácí. Níže byla naposledy v říjnu 2015

Důvěra v českou ekonomiku dál ztrácí. Po květnovém propadu na nejnižší úroveň za téměř tři roky klesl indikátor důvěry v červnu o 0,5 bodu na 95,2. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Níže byl naposledy v říjnu 2015, kdy důvěra činila 95,1 bodu. Letos v červnu meziměsíčně klesla mezi podnikateli, u spotřebitelů se nezměnila. Meziročně se důvěra v hospodářství snížila mezi podnikateli i spotřebiteli.

Ilustrační fotografie
reklama

Důvěra podnikatelů se v červnu proti květnu snížila o 0,7 bodu na hodnotu 93,1. Pokles důvěry zaznamenali statistici mezi podnikateli v průmyslu, v obchodu a ve vybraných odvětvích služeb. V průmyslu byl indikátor důvěry meziměsíčně nižší o 0,9 bodu na 90,3. "Podnikatelé v určitých sektorech průmyslu počítají s mírným letním útlumem v podobě celozávodních dovolených a odstávek, se kterými souvisí i uvažované nižší tempo růstu výrobní činnosti," uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč podotkl, že v případě průmyslu důvěra spadla na nejnižší úroveň od září 2013. "Na tuzemský průmysl a obecně na celou ekonomiku dopadá zpomalení hospodářského růstu v eurozóně, což není překvapivé," uvedl. Vnější faktory budou mít podle něj zásadní vliv na vývoj v české ekonomice i ve zbytku letošního roku. Proti loňsku čeká nadále zpomalení růstu české ekonomiky.

V obchodu se v červnu důvěra podnikatelů meziměsíčně snížila o 0,9 bodu na 93,1 a ve vybraných odvětvích služeb klesla o půl bodu na 94,4.

Pouze ve stavebnictví v červnu důvěra rostla. "Podnikatelé očekávají, že v letním období vzroste tempo růstu stavební činnosti a uvažují i navýšení počtu zaměstnanců," sdělil Obst. Doplnil, že z průzkumu rovněž vyplynulo, že stavební podniky mají zajištěnou práci zakázkami na 10,3 měsíce, což je nejvyšší hodnota od počátku zjišťování tohoto údaje.

Mezi spotřebiteli zůstal v červnu indikátor důvěry na květnových 105,1 bodu. Z průzkumu vyplynulo, že se pro příštích 12 měsíců snížily jejich obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace. Obavy spotřebitelů ze zhoršení jejich vlastní finanční situace se téměř nezměnily, meziměsíčně stejné zůstaly i obavy spotřebitelů ze zvýšení nezaměstnanosti. Naopak se snížily obavy z růstu cen a úmysl spořit.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky