Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvýšení cen vajec v posledních dnech není férové

Zvýšení cen vajec v posledních dnech není férové

Foto: Pixmac

Zvýšení cen vajec v posledních dnech není férové, uvedl ve čtvrtečním vysílání Rádia Impuls prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Podobného skokového zdražení se Veleba obává také u vepřového masa.

"Cena vajec dosahující k sedmi korunám je i na tuto situaci přemrštěná, protože chovatelé vajec v současné době prodávají obchodníkům vejce zhruba za 3,50 koruny. To se mi nezdá, marže je tedy velmi vysoká a zneužívá se. Za 3,50 koruny se prodává jedno vejce od chovatelů, když k tomu přidáme 30 procent marží, tak je to do pěti korun zcela jednoznačně," řekl Veleba.

Podobná situace podle jeho slov hrozí u vepřového masa. Veleba se obává, že razantní zvýšení cen způsobí snižování chovů prasat. Zvýšení cen by mělo být zhruba o 10 procent. "Příčinou zdražení bude nesoběstačnost Česka ve výrobě vepřového. V současné době je u nás 1 400 00 prasat, před vstupem do EU to byly 3 300 000 kusů. Současný stav je nižší než po druhé světové válce," dodal.

Témata:  potraviny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy