Zlomená noha vás může přijít draho! Máme ceníky

Cena za odlehčenou sádru na celou nohu se v pražských nemocnicích může lišit, pacient někde nebude doplácet nic, nebo naopak zaplatí až 1310 korun. Ukázalo to úterní srovnání ceníků nadstandardů zveřejněných na webu nemocnic, které provedla agentura Mediafax.

reklama

Zatímco v Nemocnici Na Homolce budou chtít po pacientovi za odlehčenou sádru na nohu 1310 korun, protože materiál si tam cení na 1600 korun, Nemocnice Na Bulovce nohu zasádruje za cenu 30 korun. Cenu materiálu zde stanovili na 215 až 320 korun. Úhrada pojišťovny v obou případech činí 290 korun.

V případě sádry na ruku je opět Nemocnice Na Homolce dražší, pacient za ni zaplatí 863 korun. Nemocnice Na Bulovce si účtuje 28 až 133 korun.

V tomto srovnání je ovšem potřeba upozornit na to, že ceny na Bulovce jsou za jedno balení materiálu. Pokud je tedy potřeba dvojbalení, cena vzroste. Navíc u druhého balení už nemocnice neodečte rozdíl mezi úhradou pojišťovny a cenou nadstandardního materiálu, což je základní vzorec pro výpočet nadstandardu.

Homolka podobné omezení na svých stránkách neuvádí.

V Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích zaplatí pacient za odlehčenou sádru na celou ruku 380 korun. Za sádru na noze zaplatí 520 korun. Ani v tomto případě se nepíše nic o omezení množství materiálu.

Thomayerova nemocnice si za odlehčenou sádru na ruku po předloktí naúčtuje 345 korun, materiálu si cení na 420 korun. Sádra na celou ruku stojí pacienta 615 korun a materiál nemocnice oceňuje částkou 802 korun. Sádra na nohu po bérec vyjde na 555 korun, přičemž materiál nemocnice oceňuje částkou 749 korun. Odlehčená sádra pro celou nohu vytáhne z pacientovy peněženky 800 korun, cenu materiálu nemocnice vyčísluje na 1090 korun.

Některé pražské nemocnice porovnávat nelze, účtují si totiž například taxu za materiál podle jeho rozměru a nikoliv podle pokryté části těla. Také nabídka není stejně široká, někde nabídnou i odlehčenou sádrovou dlahu, někde se odlehčení týká pouze sádry. Případně má nemocnice v ceníku dlahu v cenovém rozpětí 2900 až 3300 korun za balení.

Témata: zdravotnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky