Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf SZPI: Každá polská potravina může ublížit! Vše je dokonale falšováno

Posypovou sůl mohly v Polsku do jídla přidávat tisíce firem, uvedl v pondělním vysílání Rádia Impuls ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta. Podle něj je v současné době pro spotřebitele každý výrobek z Polska potenciálně rizikový.

"Ten spotřebitel na to reaguje. A reaguje na to nedůvěrou k polskému výrobku, k jakémukoliv, a zcela oprávněně," řekl ve vysílání Šebesta.Pokud podle něj Česká republika nemá informace o tom, které výrobky jsou v pořádku a v jakých konkrétních výrobnách se pracovalo s posypovou solí, je jasné, že spotřebitel vnímá každý výrobek z Polska jako potenciálně rizikový.Inspekce kvůli kauze posypové soli v polských výrobcích už zpřísnila kontroly na hranicích.Ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce mluvil i o dokonalejším falšování při výrobě potravin, zcela problém nevyřeší prý ani zpřísněná kontrola inspektorů."Moc to nepomůže. To falšování je děláno už tak dokonale, kdy se to různě aromatizuje a prostě přidají se tam další některé látky, které vytvoří tu kompaktnost toho, že na ten první pocit nebo pro toho spotřebitele to nemusí být tak markantní," uzavřel Šebesta.

Témata:  potraviny

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.