Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf SZPI: Každá polská potravina může ublížit! Vše je dokonale falšováno

Posypovou sůl mohly v Polsku do jídla přidávat tisíce firem, uvedl v pondělním vysílání Rádia Impuls ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta. Podle něj je v současné době pro spotřebitele každý výrobek z Polska potenciálně rizikový.

"Ten spotřebitel na to reaguje. A reaguje na to nedůvěrou k polskému výrobku, k jakémukoliv, a zcela oprávněně," řekl ve vysílání Šebesta.Pokud podle něj Česká republika nemá informace o tom, které výrobky jsou v pořádku a v jakých konkrétních výrobnách se pracovalo s posypovou solí, je jasné, že spotřebitel vnímá každý výrobek z Polska jako potenciálně rizikový.Inspekce kvůli kauze posypové soli v polských výrobcích už zpřísnila kontroly na hranicích.Ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce mluvil i o dokonalejším falšování při výrobě potravin, zcela problém nevyřeší prý ani zpřísněná kontrola inspektorů."Moc to nepomůže. To falšování je děláno už tak dokonale, kdy se to různě aromatizuje a prostě přidají se tam další některé látky, které vytvoří tu kompaktnost toho, že na ten první pocit nebo pro toho spotřebitele to nemusí být tak markantní," uzavřel Šebesta.

Témata:  potraviny

Související

Aktuálně se děje

4. prosince 2025 10:58

28. listopadu 2025 13:23

24. listopadu 2025 17:55

19. listopadu 2025 10:00

Zimní ranní rituály mohou vyjít draho: pokuty za běžící motor i sníh na autě

Zimní rána v Česku mají svůj stereotyp – rychle nastartovat motor, zapnout topení, vzít škrabku do ruky a doufat, že než led povolí, stihnete dopít kávu. Právě tato běžná praxe ale může řidiče stát pokutu. Stejně tak riskují ti, kdo vyjíždějí se zbytky sněhu a ledu na střeše nebo kapotě. Ačkoli tyto situace mnoho lidí nepovažuje za nebezpečné, zákon je vidí jinak – jako zbytečné obtěžování nebo dokonce ohrožení ostatních.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy