Akademie věd vypsala pochybný tendr

Podle zadávací dokumentace chystá Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd ČR dostavbu svého areálu v pražských Dejvicích za 1,9 miliardy korun. Podmínky pro účast ve veřejném výběrovém řízení jsou však pochybné, informoval ve středu deník E15.

reklama

Obrat alespoň dvě miliardy korun, minimální pojištění 800 milionů a tři stovky zaměstnanců. Tak Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd ČR definoval podmínky pro účast ve veřejném výběrovém řízení, které vypsal těsně před loňskými Vánocemi. Podle zadávací dokumentace, kterou má deník E15 k dispozici, chystá akademické pracoviště dostavbu svého areálu v pražských Dejvicích za 1,9 miliardy. „Podobné požadavky jsou velmi tvrdé,“ konstatovala vicepremiérka za VV a šéfka legislativní rady vlády Karolína Peake. Podle ministerstva pro místní rozvoj může být takový postup dokonce diskriminační, protože dopředu omezuje okruh zájemců na několik málo firem.

„Více přihlášených znamená více nabídek a tím i transparentnější vyhodnocení tendru,“ konstatovala Jana Jabůrková z tiskového oddělení rezortu, který vypracoval rozsáhlou novelu zákona o zadávání veřejných zakázek. Ústav soutěž vyhlásil ještě podle původní normy, která nastavení nerovných podmínek umožňovala. Novela, kterou před týdnem podepsal prezident Václav Klaus, mimo jiné počítá s výrazným omezením právě ekonomické a finanční kvalifikace uchazečů. Tu nahradí jejich čestné prohlášení.

„Například se zavádí pravidlo, že dvoumiliardové soutěže se bude moci účastnit firma, která předtím realizovala zakázku za jednu miliardu. Jde o to dát menším zájemcům příležitost, aby mohli jít nahoru, místo toho, aby se pro ně výběrová řízení zavíčkovala,“ dodala Peake.

Deník E15 se obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ten však zatím ani přes opakované urgence stanovisko neposkytl. Zástupce ředitele ústavu Jiří Špička, který má modernizaci areálu v kompetenci, se bez souhlasu svého nadřízeného nechtěl pro tisk vyjádřit. Obálky s nabídkami se otvíraly minulý čtvrtek, údajně se přihlásili více než tři uchazeči. Vedle výstavby nových budov se počítá také s garážemi pro osobní automobily nebo například vybavením pro laboratoře. Dodavatel bude muset zajistit také dispečerské stanoviště s nepřetržitou službou. Stát, kraje nebo obce zadávají v současné době veřejné zakázky v objemu zhruba 450 miliard korun ročně. Změny v zákoně o veřejných zakázkách, který patří mezi nejzákladnější protikorupční opatření současného kabinetu Petra Nečase, mohou podle předběžných odhadů každý rok ušetřit na 15 miliard korun.

Témata: tendry

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky