EK diktuje podmínky pro jednotný trh služeb. Za neuposlechnutí hrozí zemím EU soud

Ve snaze zlepšit fungování jednotného evropského trhu v oblasti služeb dnes Evropská komise (EK) spustila nezvykle široce pojatý tlak na většinu členských zemí bloku. V prvním stupni postupu pro nesplnění povinnosti, který po několika fázích může skončit až před unijním soudem, tak rozeslala celkem 31 výzev a jednu výzvu doplňující naprosté většině států osmadvacítky. Ty by tak měly rychleji začít pracovat na úpravě svých národních pravidel.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

"Chceme zajistit účinné a jednotné prosazování předpisů EU, které odborníkům a podnikům umožňují poskytovat služby po celé Evropě. Odstranění stávajících překážek posílí jednotný trh služeb, a ten se tak bude moci přiblížit svému plnému hospodářskému potenciálu," komentovala dnešní rozhodnutí komisařka pro vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední firmy Elžbieta Bieńkowská.

Všechny členské země EU s výjimkou Dánska dostaly výzvu, která upozorňuje na nesoulad jejich zákonů a národních postupů s unijními pravidly pro uznávání odborných kvalifikací a odpovídající přístup k výkonu činnosti.

Kypr a Chorvatsko byly upozorněny na potřebu upravit národní pravidla pro práci inženýrů a architektů, Chorvatsko také dostalo "doplňující výzvu" týkající se způsobu, jak omezuje reklamu a práva vykonávat činnost a poskytovat "multidisciplinární služby".

Francie, Polsko a Irsko byly varovány ohledně způsobů, jakým omezují reklamu v odvětví služeb. Belgie musí řešit otázky povolovacích řízení a požadavky, které uplatňuje region Brusel na poskytovatele turistického ubytování.

Všechny země mají nyní dva měsíce na reakci. Pokud věc uspokojivě nevyřeší, může případy komise postupně předložit unijnímu soudu, státy by tak čekala pokuta.

Evropská komise opakovaně upozorňuje, že ve srovnání s jednotným trhem pro zboží funguje unijní jednotný trh služeb výrazně hůře. A to přes to, že služby nyní představují dvě třetiny ekonomiky EU a vzniká v nich přibližně 90 procent pracovních míst.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky