Jak se připravit na hrozící finanční krizi

Ekonomika letos již zřejmě neporoste tak svižně jako v předchozích letech. Hovořit přímo o krizi by ale bylo přehnané. Každopádně předpovídat jakýkoliv propad ekonomiky nebo recesi je zpravidla věštěním z křišťálové koule a připravit se na něj tak dost dobře nelze. Existují však zásady, které je dobré průběžně dodržovat, aby byl člověk v horších časech více ekonomicky imunní.

Ilustrační fotografie
reklama

Hlídejte si rodinný rozpočet

Jednoduchý přehled o osobních financích ve formě rodinného rozpočtu je účinným nástrojem, jak mít svoje finance pod kontrolou. Můžete si vystačit s tužkou a obyčejným školním sešitem nebo využít excelovou tabulku či některou z mobilních aplikací. S pečlivou evidencí všech příjmů a výdajů víte přesně, kolik si můžete odkládat bokem nebo kolik je třeba ušetřit, abyste nebyli v mínusu.

Zaznamenejte si nejen pravidelný příjem, ale i různé příspěvky a dávky. Nezapomeňte na odměny nebo jednorázové přivýdělky či příjmy z podnikání. U výdajů evidujte nejprve pravidelné platby, na kterých nemůžete nic ušetřit. Jde například o nájem, splátku hypotéky nebo splátky jiných úvěrů, poplatky za telefon či platby za energie. Následně si poctivě zapisujte všechny denní výdaje, na nichž při troše úsilí ušetřit můžete, a nakonec položky, které lze v případě potřeby úplně omezit.

Průběžně si tvořte finanční polštář

Jakmile máte pod kontrolou rodinný rozpočet, víte přesně, jakou část úspor můžete odkládat stranou na horší časy. Finanční polštář je samozřejmě jen obrazné vyjádření. Do polštáře ani do matrace si peníze neschovávejte. „Rovněž není vhodné nechávat veškeré peníze na běžném účtu, který je vhodný hlavně pro placení a správu příjmů a výdajů. Zde si vystačíte s přiměřenou sumou a veškeré další prostředky je dobré přesunout alespoň na spořicí účet nebo do dalších finančních nástrojů,“ vysvětluje Roman Outrata z finanční skupiny Ramfin.

Systematická tvorba finanční rezervy je nezbytná. Nikdy totiž nevíte, kdy budete muset platit nenadálé výdaje. Finanční rezervu si ale připravte též na období, kdy lze větší výdaje předpokládat, například o Vánocích nebo během dovolené. „Pokud má člověk na běžném i spořicím účtu potřebné rezervy a využívá naplno podpory od státu v dalších finančních produktech, může využívat i další investiční instrumenty,“ dodává Roman Outrata.

Vyvarujte se nerozvážného zadlužování

Jestliže si průběžně netvoříte rezervu, můžete snadno podlehnout lákavým nabídkám půjček. Rozhodně není moudré se zadlužovat pro krátkodobou spotřebu. Je-li půjčka skutečně nezbytná a nemáte jinou možnost, buďte obezřetní při výběru jejího poskytovatele. „Lidé by měli vybírat pouze transparentní nabídky s jasnými pravidly. Měli by mít dopředu přehled, jaká bude výše splátek, kolik celkem zaplatí i jaké jsou případné sankce a poplatky. Rozhodně by si neměli půjčovat od subjektů, které nemají potřebnou licenci, což je možné ověřit na stránkách České národní banky,“ doporučuje Roman Outrata.

Zákon navíc garantuje dvoutýdenní lhůtu na rozmyšlenou. „Nenechávejte se tlačit k okamžitému podpisu smlouvy, ale nechte si vystavit nabídku, která platí 14 dní, během nichž si můžete porovnat několik nabídek a návrhů smluv od více poskytovatelů,“ dodává Roman Outrata.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky