Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Audit v Budvaru a podivné okolnosti

Audit v Budvaru a podivné okolnosti

Foto: Vlada.cz

Poslanec Michal Doktor (nez.) vyzval premiéra Petra Nečase (ODS), aby odvolal Tomáše Jindru ze skupiny, která má provést státní kontrolu v Budějovickém Budvaru. Složení komise, kterou vyslal ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) na kontrolu, je pro podnik rizikem, řekl Doktor v pátek.

"Vyzývám premiéra, aby byl neprodleně odvolán člen dozorčí rady podniku Tomáš Jindra z titulu podjatosti. Žádám, aby byl odvolán také jako člen kontrolní skupiny," řekl poslanec. Připomněl, že při svém odchodu z ODS se zavázal podporovat vládu, ale že jeho důvěra v ministra zemědělství je v současné době na "bodě nula"."Vyslovuji obavu a spatřuji neakceptovatelné riziko plynoucí ze složení kontrolní skupiny, kterou vyslal Bendl na státní kontrolu Budějovického Budvaru," dodal s tím, že jediné, co požaduje, je ochrana současné hodnoty Budějovického Budvaru, kterou prý může nešetrné jednání poškodit."Absolutní podíl na odhadní tržní ceně Budvaru tvoří duševní vlastnictví a schopnost prodávat na světových trzích. Únik několika dokumentů a dosazení patřičně naladěného ředitele to může zvrátit v řádu hodin," upozornil poslanec.Ten se v pátek snažil téma státní kontroly dostat také na jednání dolní komory, když opakovaně navrhoval zařazení nového bodu, ve kterém by ministr Bendl poslance informoval o tom, co se v podniku děje. Jeho záměr sice podporovala i opozice a někteří koaliční poslanci, přesto návrh v hlasování na plénu nakonec neprošel.Téma v Poslanecké sněmovně ale budí emoce. Poté, co koalice zablokovala projednávání, šéf KSČM Vojtěch Filip oznámil, že potřebným počtem hlasů navrhne předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové zřízení speciální sněmovní kontrolní komise, která se bude Budvarem zabývat.Ministr poslal do Budvaru tým auditorů, kterým odmítl šéf společnosti Jiří Boček vydat dokumenty. Poslanec Doktor se tak postavil za Budvar, který už dříve upozorňoval, že kontrola obsahuje závažná pochybení a je v rozporu se zákony.Jedním z důvodů, proč firmě kontrola vadí, je právě účast Tomáše Jindry, který není zaměstnancem ministerstva. "Z veřejných zdrojů je možné odvodit, že vedoucí kontrolní skupiny úzce spolupracuje s panem Rittigem. U jmenovaného existují důvodné pochybnosti o jeho objektivitě a nepodjatosti," upozornil už dříve podnik.Ministerstvo již několik let mluví o změně Budvaru na akciovou společnost. Z ní by mohl stát brát zisky, ale také by ji mohl privatizovat.Proti tomu se postavil premiér Petr Nečas (ODS), který označil privatizaci Budvaru za umělý problém, podle něj není plánovaná. "Vláda pod mým vedením nikdy, ani na okamžik, a to ani na poradě ekonomických ministrů, ani při jednání mezi jednotlivými ministry, nemluvila, nejednala, nepřemýšlela o privatizaci Budvaru," uvedl už v pondělí Nečas. Reagoval tak na výzvu jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD), aby dal veřejnou garanci, že se do privatizace národního podniku nepustí.

Témata:  pivovary

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy