Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko peníze nedostane, dokud nesplní podmínky

Řecko podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho a německé kancléřky Angely Merkelové nedostane druhý záchranný balík pomoci, dokud nesplní všechny podmínky k čerpání úvěru. Informovaly o tom v pondělí agentury AFP a Reuters.

"Chceme tuto dohodu," uvedl francouzský prezident Nicolas Sarkozy. "Řečtí představitelé se zavázali a musí to svědomitě respektovat. Evropa je místem, kde každý má svá práva a povinnosti. Čas se krátí, je třeba dojít k závěru, je třeba to podepsat," upozornil Sarkozy. "Chceme, aby Řecko zůstalo v eurozóně," řekla Merkelová. Řecko by podle nich navíc mělo státní příjmy ukládat v odděleném fondu určeném ke splácení dluhu. "Dohoda nikdy nebyla tak blízko a to nejen u privátních, ale i u veřejných věřitelů. Musíme ji dokončit, neumím si představit její nedosažení," podotkl Sarkozy.

"Musím ale také říci, že pokud nebude dosaženo dohody s trojkou, nebude ani nový záchranný program pro Řecko. Všichni, kdo v Řecku nesou zodpovědnost, musí vědět, že od této podmínky se neodkloníme," varovala Merkelová. Mluvčí Evropské komise Amadeu Altafaj v pondělí řekl, že už Řecku vypršel termín na přijetí podmínek čerpání druhého záchranného úvěru. Atény jednají s tzv. trojkou, tedy EU, Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou centrální bankou (ECB) o dalších krocích, které by měly nastartovat již druhý záchranný balíček Řecka v hodnotě 130 miliard eur, jenž byl dohodnut již v říjnu minulého roku. Kromě trojky musí ale Atény jednat také se soukromými věřiteli, kteří by měli smazat část ze svých pohledávek vůči Řecku ve výši 350 miliard eur.

Atény se zatím bez úspěchu dohadují o druhém balíku pomoci a restrukturalizaci dluhu už řadu týdnů. V polovině března budou muset Atény splatit dluh 14,5 miliardy eur a bez druhého balíku od MMF a EU nebudou schopné své závazky splnit.

Témata:  Řecko krize

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy