Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pečujete o seniora, ale potřebujete pomoct? Zavolejte si hlídačku

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Startup Hlídačky.cz, který funguje na principu sociální sítě, spouští tento týden novou službu - péči o seniory. Po hlídání dětí, úklidu domácností a opatrování domácích mazlíčků tak rozšiřuje své produktové portfolio. Reaguje na potřeby trhu, kde chybí služby pro soběstačné seniory, kteří chtějí žít doma.

V současné době žije v Česku přibližně 1,5 milionu seniorů, v roce 2050 už to podle odhadů Českého statistického úřadu budou téměř 3 miliony. Péče o seniory přitom není dořešena. Řada starších lidí odchází do domovů pro seniory předčasně, jen kvůli nedostatku podpůrných služeb. Podle Americké asociace osob v důchodu (AARP) preferuje domácí péči 89 % seniorů, Česko není výjimkou.Péči o seniory ocení například rodiny, kde babička nebo dědeček nechtějí do domova důchodců a nejsou ještě kompletně odkázáni na ostatních. „Když byla moje babička nemocná, bylo nutné za ní dojíždět třikrát týdně na hodinu a půl, abychom zkontrolovali, jestli je v pořádku, a pomohli jí s přípravou jídla. Kdybychom měli možnost najít někoho poblíž babičky, kdo by nás u ní občas zastoupil, všem by to hodně pomohlo,“ vysvětluje Petr Šigut, zakladatel služby Hlídačky.

Obdobné služby úspěšně fungují v zahraničí už několik let. Například Care.com operující v 19 zemích po světě, zahrnuje služby spojené s celým životním cyklem rodiny od hlídání dětí, úklid, opatrování domácích mazlíčků až po péči o seniory.Na Hlídačky.cz rodiny najdou různě zkušené hlídačky, některé budou pomáhat s běžnými činnostmi jako je nákup, úklid nebo doprovod na úřady. Hlídačky se zdravotnickým vzděláním pak budou schopné poskytnout klasickou pečovatelskou službu. Některé z nich budou mít zkušenosti s lidmi trpícími Alzheimerem, Parkinsonem nebo demencí.

Témata:  důchodci pečovatelská služba

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy