Jak vysoké budou důchody? Je možné je snižovat?

O snižování důchodů nikdo hovořit nechce, jak vysoké ale ve skutečnosti budou? Touto otázkou se zabývala místopředsedkyně TOP 09 Jitka Chalánková v souvislosti se zastropováním věku odchodu do penze.

Peníze CZK, ilustrační fotografie
reklama

Vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL jednomyslně shodla na návrhu, který stanovuje odchod do důchodu v 65 letech. Podle Chalánkové ale jde o plakátový populismus. "Vláda složená z ČSSD, ANO a KDU-ČSL se na tom sice jednomyslně shodla, nicméně ten návrh vůbec neřeší stav důchodového účtu a situaci důchodců, kteří půjdou do důchodu až v roce 2030. Současná vláda tím navíc zaváže i další vlády, které teprve přijdou, aby celou situaci řešily. Tato vláda pouze dokázala zrušit systémovou reformu, která mohla umožnit spoření na důchod a odloženou spotřebu pro mladší generace. Místo toho přišla s plakátovým návrhem, u kterého se může v roce 2030 ukázat, že vůbec k ničemu není," upozorňuje.

Varuje, že vláda říká, že by každých pět let došlo k přehodnocení demografické situace. To prý ale lze dělat průběžně a přesně tomu odpovídá predikce odchodu do důchodu. "Můžeme ji chtít zaklít, můžeme ji nechtít vidět, můžeme si stanovit jakýkoli limit odchodu do důchodu, ale vždycky se musíme bavit o tom, jak vysoké budou důchody, které nikdo nechce snižovat. Z čeho budeme důchody v roce 2030 doplácet, pokud nám důchodový účet nebude stačit?" uvedla ve vysílání České televize.

Vládní návrh podle ní jednoduše neřeší situaci vyplácení důchodů, a to zejména pro mladší generace. "Vůbec se netýká současných důchodců. Proto jsem říkala, že to může znít líbivě, ale každý ví, že lidé v těžkých profesích nejsou nad 60 let v takové zdravotní kondici. To se musí řešit jinými způsoby sociálního systému nebo rekvalifikací," tvrdí.

"Na druhou stranu důchodový účet ty peníze není schopen získat, pokud Česká republika zázračně nezbohatne. Buď se začne rodit vysoký počet dětí, což se nezdá, nebo se zvýší výroba tzv. přidané hodnoty. To znamená, že nebudeme nadále levnou montovnou Evropy, ale budeme pracovat v takových profesích, které přinesou do pokladny státu mnohem větší příjmy. Tyto příjmy pak budeme moci využít na sanaci důchodového účtu. Nesmíme zapomenout, že důchody se vyplácejí z průběžného systému, to znamená pouze peněz, které současně odvedou pracující lidé. V současné době jsou ty odvody tak vysoké, že dusí zaměstnavatele a dusí i ekonomický rozvoj," dodala.

"Nedá se říct, že neškodí, protože se můžeme v současné době podívat do budoucna na mnoho let dopředu. Již dnes máme před sebou velkou řadu čísel, která nám ukazují, kolik musíme do důchodového účtu doplácet. Na druhou stranu budoucí důchodci přesně vědí, kdy je čeká odchod do důchodu. Jde o lidi, kterých by se důchod týkal až v roce 2030. Řešit v současné době situaci důchodců v roce 2030 je poněkud předčasné. Pokud k tomu připočteme podmínku přehodnocení každých pět let, tak to můžeme dělat průběžně každý rok. Nemusíme mít ze zákona pět let. Tím se vnáší prvek nejistoty do celého systému," podotkla Chalánková.

Témata: důchody | CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky