Na důchody stejně nebude. Sociolog má pro Čechy špatnou zprávu

Vláda by ráda přidala peníze na pence, do školství a na sport, nebo do zdravotnictví. To všechno měl podle původního plánu pokrýt vyšší vývěr DPH, kterého chtěl Andrej Babiš dosáhnout třeba zavedením elektronické evidence tržeb. Už teď je ale jasné, že to tak snadné nebude. Sociolog Petr Hampl upozorňuje, že žádné peníze navíc nebudou.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle návrhu státního rozpočtu na rok 2015 by státní pokladna mohla získat navíc až 35 miliard z vyššího výběru daní. Problém ale je, že právě výběr daní zatím dělá ministerstvu financí problémy. „I kdyby se Andreji Babišovi podařilo vyrazit z drobných soukromníků miliardy navíc (což není příliš pravděpodobné), už teď je utratil. Část pošle do Řecka, zbytek vynaloží na péči o kolonisty, před kterými odmítá zavřít hranici. A pochopitelně taky na neziskovky, aby nám mohly hezky vysvětlit, proč to tak musí být," analyzuje situaci Hampl na sociálních sítích.

Slibované peníze pro důchodce, školství nebo zdravotnictví tak podle něj nebudou. „Spíš to ale dopadne tak, že žádné peníze navíc nepřinese (už teď mu klesají výběry), takže se nemocnice a školy budou muset uskromnit," domnívá se sociolog.

V souvislosti s tím upozorňuje také na fintu, kterou vláda používá. „Všimněte si ale, že tenhle druh politiků používá stále stejnou řečnickou figuru. Když z nás chce vyrazit peníze na nějakou ničemnost, uvede to dojemným povídáním o důchodcích, nemocných a chudých (ti z toho pochopitelně neuvidí ani korunu)," dodává Hampl.

Témata: CZK | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky