Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdy půjdeme do důchodu a kolik budeme brát? Spočítejte si to

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Home Credit

Nový průzkum ukázal, že v porovnání s cizinou se čeští důchodci nemají až tak špatně. Co ale čeká ty, kteří si se do důchodu teprve chystají?

Podle žebříčku, který zveřejnila investiční společnost Natixis, je český důchodový systém jeden z nebezpečnějších na světě. Česko se v celosvětovém žebříčku umístilo na 15. místě a dostalo se tak například před Japonsko, Francii či USA.

I tak ale experti upozorňují, že současný stav je téměř neudržitelný. Minulé vlády se snažily zavést druhý pilíř důchodové reformy, ten ale kvůli nezájmu lidí ztroskotal. A tak se bude hledat cesta, jak zabezpečit, aby i za 10 let měl stát dost peněz na to, aby mohl vyplácet důchody.

V kolika letech půjdete do důchodu? Spočítejte si to

 

V Česku je průměrný starobní důchod 11 050 korun. Jenže podle statistik na průměrný starobní důchod nedosáhla téměř polovina penzistů (43,7 procenta). Kolik budete brát vy, až půjdete do penze si spočítejte v následující kalkulačce.

Výpočet je pouze orientační. Vše se může změnit v závislosti na vašich budoucích příjmech i na zákonech, které si pro nás následující vlády přichystají.

Témata:  důchody

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy