Důchodci v ČR trpí. Kde je doopravdy největší bída?

Výše důchodu není v Česku nikde růžová. Jsou však kraje, kde je doopravdy bída, některé regiony jsou na tom o trochu lépe. Jak je na tom váš kraj a na co se tak můžete v důchodu „těšit“?

660
reklama

Podle ročenky České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) berou nejvyšší důchody penzisté z Prahy. Pobírají průměrně 11 266 korun. V Praze je také nejvyšší průměrný věk důchodců (69 let).

Za hlavním městem následuje Středočeský kraj, ve kterém je průměrný důchod již o skoro 600 korun nižší (10 629 korun), těsně za ním v závěsu je Moravskoslezský kraj (10 619 korun), kde statistiku zlepšují muži (s průměrným důchodem ve výši 12 233 korun).

Naopak nejhůře jsou na tom důchodci z Olomouckého kraje, kde průměrný důchod nedosáhne ani na 10 250 korun, na smutné druhé příčce jsou pak lidé z Kraje Vysočina (v průměru 10 279 korun).

Jak řekl ministr práce a sociálních věcí v demisi František Koníček, mohl by od Nového roku vzrůst důchod všem lidem o 65 korun.

Důchody se do loňska zvedaly vždy od počátku roku o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Od letošního rostou už jen o třetinu růstu reálných mezd a třetinu růstu cen. Omezení valorizace na tři roky patřilo ke škrtům, díky nimž chtěla bývalá Nečasova vláda udržet schodek rozpočtu a zemi dál nezadlužovat. Počítala s tím, že by tak stát do roku 2015 mohl ušetřit celkem 47,7 miliardy korun.

Témata: důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky