Česko brzy zaplaví senioři. Důchodový systém se položí!

Mezi obyvateli České republiky dramaticky narůstá počet velmi starých lidí. Podívejte se, jaký je výhled na další desetiletí. Stárneme v důsledku prodlužování lidského života. Je to ale pozitivní jev? Podle grafu, který uveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí, je spíše důvod k demografické a sociální panice.

660
reklama

Vysoký počet velmi starých lidí povede ve finální fázi k neudržitelnosti důchodových a dalších systémů včetně zdravotního a sociální péče.

Výrazné stárnutí celkové populace bude probíhat jak u nás, tak v Evropě, a to velmi rychlým tempem. Stárnutí se bude týkat nejen populace jako takové, ale zejména populace seniorů, kdy bude narůstat skupina tzv. velmi starých - tedy lidí 80letých a starších, kteří mají své specifické potřeby.

Nárůst od roku 2010 je v zemích EU o 5 %, tedy z 4,4 % na 9,4 %. Česká republika bude patřit mezi země s nejrychleji stárnoucí populací. Předpokládaný nárůst populace seniorů je znázorněn na grafu.

Zdroj: MPSV

Nejdramatičtější nárůst populace do roku 2065 statistikové předpokládají u skupiny lidí starších 85 let. To jsou lidé, kteří jsou většinou odkázáni na pomoc okolí. Od roku 2002 do roku 2065 se počet lidí nad 85 let v Česku zvedne o 700%.

Témata: důchodci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky