Máte děti? Vláda na vás kašle!

Známe tajný recept na vysoký důchod. Chcete si zaslouženého odpočinku užívat s pěkným balíkem peněz ve velkém domě se zahradou? Nemějte děti! Tento recept prozradil lidovec Marian Jurečka na blogu idnes.cz.

660
reklama

„Vítězná strategie, která vede k nejvyššímu důchodu, má jednu zásadní podmínku: člověk nesmí vychovávat děti. Děti stojí spoustu peněz, které pak rodičům v důchodu chybí. Takhle je nastaven náš důchodový systém. A nerovnost mezi rodiči a bezdětnými ještě prohloubí důchodová reforma,“ píše Jurečka na idnes.cz.

A celou situaci shrnuje: „Někdo má tři děti, někdo má tři byty... Tak by se daly ve zkratce shrnout rozdíly mezi těmi, kdo děti vychovávají, a mezi těmi, kdo je nevychovávají. Náklady na výchovu jednoho dítěte činí za 25 let částku mezi jedním a dvěma miliony korun. Za takové peníze se už dá pořídit byt celkem kdekoliv.“

Důchody jsou přitom pro obě skupiny stejné. Ale peníze na penze čerpají z odvedených daní. „Důchody jsou vypláceny z peněz, které se vyberou na daních. A tak vychované děti platí v rámci solidarity důchod nejen svým rodičům ale i bezdětnému“. Stát tak jde sám proti sobě. Odedávna platí pravidlo, že rodina je základ státu a stát je na existenci rodin s dětmi závislý. Bezdětní jsou v tomto systému černými pasažéry, kteří z dlouhodobého hlediska státu škodí – neplodí děti a tím nepomáhají budoucnosti státu.

Jurečka ale nevidí problém pouze v tom, že lidé děti nechtějí, protože jsou pohodlní. Může za to také stát: „Je to dáno pohodlností, strachem z finančních nákladů, nedostatkem školek a snížených pracovních úvazků, daňovým a důchodovým systémem, který znevýhodňuje ty, kdo vychovávají děti“.

A ani poslední kroky vlády rozhodně neprospívají rodinám s dětmi. „Zvyšuje DPH bez výjimek (aby si rodiče za děti ještě připlatili) a zavádí důchodovou reformu (aby si vysokopříjmoví mohli část svých daní odklonit od středněpříjmových)“.

Vláda by měla dle 1. místopředsedy KDU-ČSL naopak dětskou spotřebu osvobodit od DPH, sociální pojištění odstupňovat od počtu dětí a podporovat obce v zakládání školek.

Témata: důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky