V září přibylo 455 nespolehlivých plátců DPH

V registru nespolehlivých plátců DPH v září přibylo dalších 455 společností a jejich celkový počet tak dosáhl 1 851. Třetina nespolehlivých plátců DPH má sídlo v Praze, pětina v Jihomoravském kraji. Nejčastějším předmětem činnosti je zprostředkování velkoobchodu (15 % nespolehlivých plátců). Statistiky dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode, která se zabývá poskytováním ekonomických informací o firmách.

Ilustrační fotografie
reklama

„Podle scoringového modelu Bisnode je obchod nejrizikovějším segmentem podnikání v ČR a krachem je ohrožena téměř každá třetí firma, která v této oblasti podniká. Tento fakt dokresluje i skutečnost, že nejčastějším předmětem činnosti mezi nespolehlivými plátci DPH je zprostředkování velkoobchodu (15 %), nicméně téměř 29 % nespolehlivých plátců DPH podniká v některém ze segmentu velkoobchodu nebo maloobchodu,“ upozorňuje analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Registr se začal plnit většími firmami

V Česku je k platbě DPH přihlášeno zhruba 205 000 firem a více než 264 000 živnostníků (podnikatelů). Podle podrobné analýzy Bisnode necelých 47 % nespolehlivých plátců DPH tvoří menší společnosti s tržbami do 10 milionů korun. S 29 % následují subjekty, které tyto statistiky dle ČSÚ neuvádí a společnosti s tržbami mezi 10 a 60 miliony korun tvoří 16 % nespolehlivých plátců DPH.

Nejvíce nespolehlivých plátců DPH má sídlo v Praze (32,3 %) a Jihomoravském kraji (21,8 %), nejméně v Karlovarském (0,2 %), Olomouckém (1,4 %) a Pardubickém (2,0 %) kraji.  

Témata: CZK | dph

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky