Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš chce nízké daně, má to ale tento háček

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Hospodářská komora vyslovila minulý týden svůj nesouhlas k zavedení elektronického kontrolního hlášení, které má pomoci k lepšímu výběru DPH a podle ministra financí Andreje Babiše i k nižším daním. Proto se Babiš na stránkách Lidových novin rozhodl celé situaci věnovat dopodrobna.

DPH je podle Babiše důležitá daň a její výnos přesahuje výnos daně z příjmů právnických i fyzických osob a všech majetkových daní dohromady. DPH se ale krade, a to jak na výstupu (ti, kteří by daň odvádět měli, ji neodvedou), tak i na vstupu (řetězce společností si přeprodávají zboží, DPH nezaplatí, ale žádají po státu vrácení daně, která nebyla odvedena).

"Můžeme to tak nechat. DPH se přece kradla vždycky. Tak proč to měnit? Občas chytíme pár hloupých lumpů. Chytřejším lumpům neoprávněně vyplatíme miliardy. Státní rozpočet to snad unese. A když nebudou vybrané daně stačit, prostě je zvýšíme. Naštěstí máme zaměstnance. U nich je zvýšení daní snadné. Jejich daň si necháme srazit přímo z jejich platů. Nikam nám neutečou. Je to z minulosti dobře vyzkoušené. Zkomplikujme život lumpům," poukazuje s ironií Babiš.

Tato možnost mu ale nepřijde spravedlivá. "Chceme nízké daně. A daně mohou být nízké pouze tehdy, pokud je platí všichni. Proto chceme lumpům zkomplikovat život. Aby nemohli krást a abychom nemuseli zvyšovat daně poctivým poplatníkům," uvedl ministr s tím, že pokud by Evropská unie souhlasila se zavedením principu přenesení daňové povinnosti i u vnitrostátních plnění, tak by okamžitě zmizely podvodné řetězce, které inkasují miliardy korun za neodvedenou DPH.

Evropská unie je ale na jeho vkus příliš pomalá a ministr financí chce jednat. "Proto zavádíme elektronické hlášení zdanitelných plnění mezi plátci DPH. Pomůže to daňové správě chytit lumpy a v konečném důsledku zjednoduší život statisícům plátců DPH. Počítač správce daně totiž lépe pozná, kdo je lump, a správce daně bude méně trápit poctivé plátce," uvádí Babiš a dodává, že ze systému elektronické evidence tržeb získá daňová správa data o tržbách a poplatníky nezatíží víc, než když jejich zákazníci používají platební karty.

Témata:  daně DPH Andrej Babiš

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy