Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vládní daňový balíček. Přehled vybraných změn

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / EuroZprávy.cz / INCORP images

Přehled vybraných změn v daňových zákonech, které přináší vládní daňový balíček. V úterý by se jím měla zabývat Sněmovna v prvním čtení.

Veřejným rozpočtům by měl v příštím a následujícím roce přinést každoročně navíc asi deset miliard korun.

- Zvýšení daně u tabáku ke kouření o 224 korun na 2460 korun za jeden kilogram tabáku včetně zahřívaného. Za jednu cigaretu by měla být minimální daň 2,9 koruny, nyní je 2,63 koruny. Daňová zátěž u jedné krabičky cigaret by tak mohla podle informací ČTK od tabákových firem stoupnout o 12 až 13 korun.

- Zvýšení spotřební daně z lihu z 28.500 korun za jeden hektolitr etanolu na 32.250 korun. V případě pěstitelského pálení by sazba měla stoupnout na 16.200 korun z 14.300 korun. Podle Unie výrobců a dovozců lihovin by u půllitrové lahve 40procentní lihoviny cena kvůli zvýšení daně stoupla o 9,1 koruny. Samotná spotřební daň vzroste v uvedeném případě z nynějších 57 korun na 64,50 Kč.

- Zvýšení sazeb u kurzových sázek, tombol, turnajů malého rozsahu a totalizátorových her z 23 na 25 procent. U totalizátorové hry je výhra podmíněna uhodnutím sázkové příležitosti, tedy například sportovního výsledku nebo veřejné události. U loterií, bing a živých her MF navrhuje růst z 23 procent na 30 procent.

V současnosti je sazba daně 23 procent pro všechny druhy hazardních her kromě technických a 35 procent pro technické hry. Daň pro technické hry MF nemění.

- Zavedení 15procentní srážkové daně z příjmu u hazardu, loterií a dalších sázek, a to nad 100.000 korun. V současnosti jsou výhry z loterií, sázek a podobných her od daně z příjmů osvobozeny.

- Mění se metoda tvorby a daňové uznatelnosti technických rezerv u pojišťoven. Nově by měly být daňově uznatelné i technické rezervy tvořené podle zákona o pojišťovnictví.

- Rozšiřuje se osvobození příjmů z podílu na zisku nově u krajů a státu. V současnosti jsou totiž osvobozeny příjmy ze zisku jen u firem, které spoluvlastní nebo vlastní obce a dobrovolné svazky obcí.

- Poplatek za vklad do katastru nemovitostí se má zdvojnásobit z nynějších 1000 Kč na 2000 Kč. Důvodem je podle vlády inflace a nárůst administrativy.

- Osvobození od daně z nemovitých věcí u ploch, které souvisí s ochranou životního prostředí a ochranou krajinných prvků, tedy například tzv. remízky.

- Zrušení osvobození zemního plynu používaného k výrobě tepla v domovních kotelnách od daně. Domovní kotelnou se rozumí decentralizovaný zdroj tepla umístěný v bytovém domě.

Témata:  vláda daně poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy