stravenkový paušál

Andrej Babiš

Stravenky vyvolaly spor. Odborářům se nelíbí stravenkový paušál, sešli se s Babišem

Aktuality

Odborům se nelíbí zavedení stravenkového paušálu, jak se na něm v pondělí dohodli představitelé vládního hnutí ANO a sociální demokraté. Nezdaněný paušál má fungovat vedle papírových a elektronických stravenek. Zaměstnavatelé budou peníze zneužívat, promítne se to do odvodů, řekl dnes novinářům předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Alena Schillerová

Stravenkový paušál připraví rozpočet o více než 21 miliard ročně

Finance

Zavedení stravenkového paušálu by mohlo každoročně připravit státní rozpočet o více než 21 miliard korun. Vyplývá to z analýzy společnosti Grant Thornton, kterou dnes představila na tiskové konferenci Unie zaměstnavatelských svazů ČR. Stravenkový paušál plánuje ministerstvo financí zavést jako alternativu ke stravenkám a podnikovému stravování od roku 2021.

Aktuálně se děje

21. října 2025 12:11

Salon, který zklamal: Jak postupovat, když služba skončí průšvihem místo relaxu

Návštěva kadeřnického salónu, nehtového studia či maséra představuje pro mnoho lidí zasloužený odpočinek či způsob, jak vylepšit svůj vzhled. Ne vždy se však výsledek shoduje s našimi představami – nový účes se nemusí podařit, manikúra může být nekvalitní a masáž namísto úlevy přinese bolest. Místo odpočinku si pak zákazník odnáší nepříjemný zážitek a problémy související s řešením nápravy k tomu. Jak v těchto případech postupovat a na co máte nárok? 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.